Redding voor baksteenmozaïek van gevel Openbare basisschool Usquert

USQUERT – Sinds enige tijd wordt er gewerkt aan de sloop van de Openbare basisschool van Usquert. Er komt op de huidige locatie een volledig nieuw scholencomplex. Bij de bouw van de school begin jaren zestig heeft de bekende Groninger kunstenaar Jan van der Zee een baksteenmozaïek aangebracht.

De periode van de wederopbouw (1945-circa 1972) kenmerkt zich door een nieuw elan dat gepaard gaat met een ware bouwexplosie. Een belangrijk kenmerk van de wederopbouwperiode is de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars. Kunstenaars krijgen opdrachten monumentale kunstwerken te maken die de monotonie van de nieuwbouw moeten doorbreken. Het ideaal van de kunstenaars is om kunst op een laagdrempelige manier bij de mensen te brengen. Moderne kunst is in de wederopbouwperiode niet meer alleen in het museum te zien, maar overal in de leefomgeving van mensen.

Dit baksteenwerk  is een geslaagd voorbeeld van het monumentale werk van Jan van der Zee. Tegen de gevel van de dorpsschool hebben talloze kinderen en hun ouders maar ook passanten dagelijks dit kunstwerk ervaren. Daardoor behoort het werk tot het collectieve geheugen van Usquert. Ook heeft het werk een duidelijke kunst- en cultuurhistorische betekenis.

Vanwege de historische waarde van het kunstwerk hebben de Werkgroep Monumentale Kunst van de Bond Heemschut, de gemeente Het Hogeland en de Stichting Herstel Erfgoed De Marne besloten om het werk veilig te stellen. Het kunstwerk is in delen uitgenomen en opgeslagen. Over enige tijd wordt het herplaatst in een vanaf de straat zichtbare gevel van het Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn. Op deze wijze krijgt bijzonder Groninger erfgoed een duurzame nieuwe toekomst.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.