Budgetplafond Jeugdzorg strijdig met mensenrechtenverdragen

HET HOGELAND – Om tot een sluitende begroting te komen, heeft het college van burgemeester en wethouders een budgetplafond voorgesteld voor de Jeugdzorg. Hiermee geeft het college een “niet te verantwoorden signaal af”, aldus advocaat en specialist jeugdwet mr. Kristiaan Spoelstra in opinieprogramma “Man, man, man …”.

Als een kind hulp of ondersteuning nodig heeft, mag een gemeente dit niet weigeren. Dit is in mensenrechtenverdragen vastgelegd en dus onmogelijk. Het signaal wat de gemeente hier mee afgeeft is onwenselijk, want het gaat hier om de zwaksten in onze samenleving. Natuurlijk drukken de kosten van de Jeugdzorg zwaar op de begroting, maar dan moet het college maar in Den Haag gaan klagen en deze last niet bij hulpvragende jeugd neerleggen, aldus mr. Spoelstra.

Mr. Spoelstra meldt strijdvaardig: “Mocht de gemeente op enig moment hulp voor een kind weigeren, dan ga ik graag die strijd aan. Laat ze mij maar bellen!”

De opiniemakers vinden dat het college een onaanvaardbare last  bij kinderen neerlegt. “Als je een dergelijke bezuiniging op de sport voorstelt, staat het plein in Uithuizen vol demonstranten. De groep die nu wordt geraakt heeft géén andere stem dan die via de raadsleden.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !