Ben ik wel inclusief genoeg?

Ja, ja, beste volgers, ik heb een nieuwe hond. Zij heet Lara en behoort tot het ras van de Berger Belge Tervueren. Een hond, dat is politiek, tot op het naadje.

Het is de vierde in zijn soort die we nu vier weken in huis hebben. Ze heet Lara, vernoemd naar de vriendin, partner, minnares of hoe je dat tegenwoordig noemt, van Dokter Zjivago. Lara Antipova. Die dokter is de hoofdfiguur van het boek over de dichter en arts in de jaren van de bolsjewistisch-communistisch revolutie in Rusland. Daar had je liever niet bij willen wezen. Afijn, die Zjivago is verliefd op die Lara, dat wordt niks en later wordt het toch wel weer heel wat. Zo zie ja maar weer, liefde maakt alles mogelijk.

Julie Christie in 1965 als Lara Antipova en rechts Lara Uilenspieghel.

Noodgedwongen verscheen het alom geprezen meesterwerk ‘Dokter Zjivago’ van Boris Pasternak in 1957 niet in Rusland maar in het Westen. De Sovjetautoriteiten vreesden de invloed van zijn poëtische en waarachtige roman, over de tijd van de Eerste Wereldoorlog, de Revolutie en de daaropvolgende burgeroorlog. Dokter Zjivago bezorgde Boris Pasternak (1890-1960) onmiddellijk wereldwijde bekendheid. Voor dit boek kreeg hij in 1958 de Nobelprijs toegekend, maar die moest hij onder druk van de Sovjet-Unie weigeren. Zijn zoon nam de onderscheiding in 1989 alsnog in ontvangst. Zo zie je maar weer, een prachtboek en politieke correctheid, nou ja van stompzinnige communisten in dit geval, dat gaat niet samen.

Lara, de naam is een eerbetoon, een politiek monumentje, een hond als symbooltje van de vrijheid, van de schoonheid, het kleine geluk en het leven zonder politieke idioten en elke keer als ik haar naam noem, klinkt dat mee. Ook nog als film met de wonderlijk mooie Julie Christie als Lara. Kijk even naar trailers van de film op internet. En Omar Sharif als dokter Z., dat was toch ook wel een lekker ventje.

Nog méér politiek. Is de aanduiding ‘berger’, herder wel politiek correct. Lara is een teefje. En berger is Frans voor herder, een woord van het mannelijk geslacht. Wordt hiermee de helft van het vrouwenhondengeslacht uitgesloten ten faveure van de overheersende mannenhonden? Is dit discriminatie tot in de kleine vaten? Kortom, ben ik wel inclusief genoeg?

Welnu, zonder subsidie, met ongetwijfeld zeer breed maatschappelijk draagvlak zal vanaf hier en nu Lara behoren tot het ras van de bergère belge, de Belgische herderessen. Een schuin streepje en één e extra, c’est tout. Ik heb ook de Actiegroep Front Bèrgere opgericht waar we nog veel van zullen horen, nou ja last van hebben, van de acties tegen de twee Nederlandse hondenclubs voor Belgische herdershonden, en tegen de Raad voor Kynologisch Beheer, die over de masculine onderdrukkende hondensoortennamen gaan.

Stand Up and Fight, for The Equal Female Dogs Right!

Merk op dat ze in het Engels nog geeneens een eigen woord voor een teef hebben. De vrouwelijke identiteit is daar aan het mannelijke zelfstandig naamwoord als het ware vastgeplakt. In het nette Engels, dan. Wat een vernedering………

Tijl Uilenspieghel

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !