50.000e gezin krijgt opvoedsteun van vrijwilliger Home-Start 

HET HOGELAND – Home-Start Nederland geeft steun aan het vijftigduizendste gezin met vragen over opvoeden. Het gezin woont in gemeente Het Hogeland. De ouders hebben rond de geboorte veel meegemaakt. Een vrijwilliger van Home-Start helpt de ouders in deze spannende tijd.

Vrijwilliger Annelies vertelt wat ze doet: “Deze ouders maken een intense periode door en dan is het fijn dat ik ze waar mogelijk kan ondersteunen. Ik kom elke week een paar uur langs, vraag wat ze nodig hebben en luister vooral naar hun verhaal.” Moeder Merel vertelt: “Via het ziekenhuis ben ik hoorde ik over Home-Start. Vanwege de premature geboorte van mijn kindje, is het zo fijn dat ik met een vrijwilliger die dezelfde ervaring heeft, kan uitwisselen. Ik hoef de schijn niet op te houden, ik kan gewoon vertellen dat het soms moeilijk is. Ik heb er veel vragen over maar kan nu met de vrijwilliger hierover praten.”

De wethouder Jeugdbeleid van gemeente Het Hogeland, Kristel Rutgers, vertelt dat zij hebben gekozen voor Home-Start omdat het een laagdrempelig programma is dat ouders met elkaar verbindt. “Je hebt veel vragen over opvoeden, ook als de kinderen groter worden, daarom zijn gesprekken tussen ouders onderling zo waardevol.”

Opgroeiende kinderen

De mijlpaal van het vijftigduizendste gezin is ook een signaal: er zijn -steeds meer- ouders die stress ervaren en vragen hebben over de alledaagse opvoeding. Tijdens de begeleiding wordt duidelijk dat ze niet de enigen zijn en dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Coördinator van Home-Start Hogeland Jenny van der Werf vertelt: “We zijn blij dat we sinds kort hier in Het Hogeland het Home-Start programma kunnen aanbieden. We zien dat voor ouders met opgroeiende kinderen het opvoeden meestal leuk is, en we zien tegelijkertijd dat de druk op gezinnen groter is geworden. Het komt vaak voor dat je het even niet meer weet, bijvoorbeeld omdat je net een baby hebt gekregen die veel huilt, je zorgen hebt over een zieke in je familie of je kinderen te veel online zitten. Ik zou zeggen, wacht niet te lang en vraag hulp. Een vrijwilliger van Home-Start kan tijdelijk steun bieden. Die heeft ervaring met opvoeden, is hiervoor getraind, heeft tijd, luistert en haakt in op wat ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig en weinig, maar het effect is groot. Je kunt weer verder met je gezin. Het vrijwilligerswerk van Home-Start is voor gezinnen gratis.”

Vrijwilligers van Home-Start hebben zelf ervaring met opvoeden en bezoeken ouders elke week thuis. In deze maanden van corona komt buiten wandelen, videocontact of bellen ook vaak voor. De opvoedsteun door vrijwilligers is gelijkwaardig en informeel.

Homestart

Home-Start is nu achtentwintig jaar in Nederland. Het programma voor opvoedsteun wordt wereldwijd in meer dan twintig landen ingezet. Oorspronkelijk komt het uit het Verenigd Koninkrijk. In 1973 kwam Margaret Harrison er als professioneel hulpverlener achter dat mensen graag problemen vóór willen blijven en informeel contact willen. De opvoedsteun van Home-Start werkt na het vertrek van de vrijwilliger in ieder geval tot tien jaar door, liet een onderzoek al in 2015 zien. De positieve, bekrachtigende manier van werken is de sleutel voor het gezin, voorkomt isolement of ontsporing en helpt mee om kinderen gezond en veilig te laten opgroeien. www.home-start.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !