Twee grote projecten voor Het Hogeland door Nationaal Programma Groningen goedgekeurd

TEN BOER – Het dagelijks bestuur van Nationaal Programma Groningen keurde vandaag de  lokale projecten van de gemeente Het Hogeland goed. De twee speerpunten in deze subsidieronde zijn de restauratie van de oude sluis in Zoutkamp en het verwezenlijken van praktijkleercentra in het middelbaar onderwijs.

Het Nationaal Programma Groningen heeft voor een periode van 10 jaar in totaal 1,15 miljard euro beschikbaar. Dit geld is bedoeld voor het versterken van de leefbaarheid en economie in de provincie Groningen. Het rijk heeft dit bedrag beschikbaar gesteld als tegemoetkoming voor de aardbevingsproblematiek. Het programma richt zich op de gehele provincie, met een focus op het aardbevingsgebied.

Er kwam een eerste stoom geld beschikbaar voor programma’s, projecten die al op de plank lagen en waarvoor een extra financiële plus nodig waren. Hiervoor kwam de versterking van de winkelstructuur in de plaatsen Bedum, Winsum, Uithuizen in aanmerking. Ook het Ploeg Museum in Wehe-den Hoorn viel daaronder. Daarnaast loopt een financieringsprogramma voor verbetering van de gezondheidszorg zoals het aanpassen van tehuizen voor ouderen en langdurig zieken.

Voor de toekenning van geld uit het NPG zijn de afgelopen maanden strenge criteria en procedures ontworpen. “Het is geen zak van Sinterklaas,” zo zei commissaris van de koning René Paas bij de presentatie: “Er wordt heel secuur gekeken of een project een krachtige bijdrage aan de leefbaarheid en de werkgelegenheid biedt. Projecten worden door een externe commissie zeer streng beoordeeld of ze daadwerkelijk een impuls geven aan de werkgelegenheid, inkomenspositie,  gezondheid en leefomgeving.”

“Het is geen zak van Sinterklaas. Er wordt heel secuur gekeken of een project een krachtige bijdrage aan de leefbaarheid en de werkgelegenheid biedt”

Voor de gemeente Het Hogeland is het Waterwerken gericht op het gebied rond de oude sluis van Zoutkamp. Het waterschap, eigenaar van de sluis en het gemaal in Zoutkamp, de gemeente en het provinciebestuur willen met dit project de recreatie en het toerisme in het gebied versterken. Het NPG draagt 3,5 miljoen bij aan de totaal 31,5 miljoen die het project kost. Burgemeester Henk Jan Bolding: “Door de samenwerking van deze partijen ontstaat een voordeel dat iedere voor zich niet behalen kon. De plus op dit project is de versterking van de toeristisch-recreatieve structuur rond Zoutkamp.”

In het onderwijsproject gaan middelbare scholen en werkgevers samenwerken om het onderwijs sterker te richten op de behoefte aan vakkrachten. Dit project Vakland kreeg 4,2 miljoen van de NPG. Bolding: “De ontwikkeling van de praktijkleercentra kan beginnen. Dit is een fantastische eerste stap voor de aankomende tien jaren. Met behulp van de zes thema’s kunnen we tot 2030 samen verder werken aan de toekomst van onze gemeente. Vakland Het Hogeland en Waterwerken Zoutkamp zijn projecten die aan alle eisen van het Nationaal Programma Groningen voldoen. Deze projecten geven een aantoonbaar perspectief naar de toekomst” Het lokale programma De Kop op ’t Hogeland van de gemeente Het Hogeland staat komende woensdag op de agenda van de gemeenteraad./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.