Bouwbedrijf Jan Snel in Japanse handen

EEMSHAVEN – Bouwbedrijf Jan Snel uit Mont­foort, dat o.a. ook een fabriek in de Eemshaven heeft, is overgenomen door de Japanse bouwgigant Daiwa House Group.

De Daiwa House Group, met vestigingen in Australië, Amerika en Azië, heeft een omzet van 32 miljard euro en wil nu ook de Europese markt veroveren. Jan Snel heeft ruim driehonderd medewerkers en het bedrijf had het afgelopen jaar een omzet van 115 miljoen euro. Welk bedrag er met de overname is gemoeid houden beide partijen (nog) voor zich.

In 1960 startte Jan Snel als transportbedrijf, maar de laatste jaren is het bedrijf vooral bekend door modulair bouwen.

Modulair bouwen is een bouwtechniek waarbij grote delen van de huisvesting in de fabriek worden vervaardigt. Het gaat om complete modules die op de bouwplaats worden gemonteerd tot één gebouw en daar worden voorzien van leidingwerk, elektra en alles wat er bij dat specifieke gebouw komt kijken.

Modulaire bouw gaat dus een stap verder dan prefab bouw. Bij prefab bouw worden enkel losse elementen zoals betonvloeren of gevelplaten in de fabriek geproduceerd. Bij modulaire bouw gaat het om complete modules die samen één gebouw vormen. Bijvoorbeeld studentenkamers die in de fabriek al worden voorzien van tegelwerk en sanitair en op locatie gemonteerd en afgewerkt worden tot één studentencomplex.

In het Groninger aardbevingsgebied heeft de bouwer de laatste jaren op verscheidene plaatsen aardbevingsbestendige huizen en scholen neergezet. Het gaat om wisselwoningen, bedoeld voor bewoners die tijdens de versterking van hun woning tijdelijk elders moeten wonen. Deze tijdelijke woningen, waarvan er 400 in de provincie Groningen staan, zijn seriematig gebouwd in fabrieken van Jan Snel.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !