Het Hogeland kijkt terug op ‘relatief rustige’ jaarwisseling

HET HOGELAND – Gemeente Het Hogeland heeft, samen met de hulpdiensten, BOA’s en Mensenwerk Hogeland, de afgelopen jaarwisseling geëvalueerd. De conclusie van alle betrokkenen is dat er sprake was van een ‘relatief rustige’ viering van Oud en Nieuw. Alleen in Uithuizermeeden was sprake van excessen.

De hulpdiensten waren grondig voorbereid. Burgemeester Henk Jan Bolding: “We zijn van alle denkbare scenario’s uitgegaan. Maar het bleef rustiger dan we hadden verwacht. Een compliment voor de Hogelandsters is op zijn plaats: vrijwel iedereen hield zich aan de regels en het vuurwerkverbod werd in doorsnee goed nageleefd.”

Een eerste inventarisatie van schade in de openbare ruimte noemt burgemeester Bolding ‘tamelijk ontluisterend’. Bolding: “We zijn er nog niet klaar mee. Maar nu is al duidelijk dat de schade minimaal 20.000 euro is. Die schade is vooral veroorzaakt door brandjes. Daarvan waren er opvallend veel. Mensen moeten beseffen dat herstel van schade aan openbaar eigendom ten koste gaat van het reguliere onderhoud.” De brandweer moest vijf keer uitrukken om grotere branden te blussen. Het aantal uitrukken week niet af van voorgaande jaren.

BOA’s moesten een aantal keren ingrijpen. Inwoners werden aangesproken op gebruik van vuurwerk en van carbid. De interventies door de BOA’s leverden verder geen problemen op.

Een team van 8 jongerenwerkers van Mensenwerk Het Hogeland is de hele dag en avond op pad geweest in Het Hogeland. Er zijn op diverse locaties in Het Hogeland gesprekken gevoerd met jongeren. Ook zij spreken over een verrassend rustige sfeer

Op het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden (zie foto) liep de situatie ’s nachts uit de hand. Er werden branden gesticht en hulpverleners werden agressief benaderd. Het duurde drie uur om de rust te herstellen.

Henk Jan Bolding: “Volkomen onacceptabel wat er daar is gebeurd. De onrust leidde tot de inzet van zeven eenheden van de hulpdiensten. Daardoor kon aan andere meldingen in de gemeente geen aandacht worden besteed. Door deze actie in Uithuizermeeden is de veiligheid van andere Hogelandsters nadrukkelijk in gevaar gebracht. We gaan hier zeker nog met het dorp over in gesprek om te kijken hoe we het volgend jaar anders kunnen doen.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !