Het Hogeland reageert teleurgesteld op besluit provincie rond N33

GRONINGEN – Het besluit van Gedeputeerde Staten van Groningen om de voorgenomen gedeeltelijke verdubbeling van de N33 uit te stellen, is door het college van burgemeester en wethouders van Het Hogeland met teleurstelling ontvangen.

Het voor de verdubbeling beschikbare geld wordt ingezet om tekorten op de lopende vernieuwing van de zuidelijke ringweg van Groningen te dekken, zo besloten GS vandaag.

Wethouder van economische zaken, Eltjo Dijkhuis, van Het Hogeland, noemt het besluit ‘een heel vervelende verrassing, hoewel het in de lucht hing.’ Dijkhuis: “Wij betwisten de noodzaak van continuïteit in het project ringweg niet. Maar dat dat ten koste moet gaan van projecten in de regio, waaronder verdubbeling van de N33, is moeilijk te verteren.”

Eltjo Dijkhuis vervolgt: “De havens van Delfzijl en de Eemshaven zijn ‘booming’. En dat blijft ook nog wel even zo. Beide havens zijn belangrijke vliegwielen voor de regionale economie. De havens én de regio zijn daarom gebaat bij goede wegverbindingen met het achterland. Nu verbetering van de infrastructuur de ijskast in gaat, is er feitelijk sprake van achteruitgang: de druk op de havens en de regio neemt toe en de infrastructuur blijft achter. Dat is zuur. Dit gaat ten koste van de economische dynamiek en de werkgelegenheid.”

Naast uitstel van de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam is er ook een voorlopige streep gegaan door  de verbetering van de spoorlijn naar Leer in Duisland.

“De projecten zijn van groot regionaal belang. Als de provincie Groningen dat écht erkent en geloofwaardig wil blijven dan pakt ze nu door en gaat als de wiedeweerga aan de slag om alternatieve financiering te vinden. Daarover willen de betrokken partijen snel overleg met gedeputeerde Fleur Gräper. We hebben er het volste vertrouwen we dat we er in alle redelijkheid uit kunnen komen”, besluit Dijkhuis.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !