Bevolkingsonderzoek borstkanker gemeente Het Hogeland

HET HOGELAND – Het parkeerterrein bij zwembad De Hoge Vier in Winsum vormt vanaf vandaag, zaterdag 23 januari, tot medio maart het decor voor het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord. De andere dorpen in de gemeente waar in voorgaande jaren het borstkankeronderzoek werd gedaan staan voor 2022 op de agenda. 

In de onderzoekswagen kunnen vrouwen van 50 tot en met 75 jaar uit de gemeente Het Hogeland röntgenfoto’s van beide borsten laten maken. Deze foto’s worden door twee screeningsradiologen beoordeeld; onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn.

Achterstand onderzoek

Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kregen in het verleden om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, welke vrijwillig en gratis is.

Bevolkingsonderzoek Nederland geeft nu aan dat het voorlopig niet mogelijk is om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nóg verder opgelopen. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Dit is de reden dat je later een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangt./AT

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !