Buurtbussen in Groningen gaan per 1 maart deels weer de weg op

HET HOGELAND – De buurtbussen in het Hogeland gaan weer rijden. De 565 van Houwerzijl naar Leens gaat 8 maart weer beginnen. De 562 Uithuizen-Loppersum gaat op 1 maart weer voor een deel de weg op. Ook de rest van de buurt- en stadsbussen in Groningen en Drenthe gaan vanaf 1 maart weer rijden.

Het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gaan per 1 maart weer deels open en dat is toch een factor geweest om dit deel van het busvervoer dat door vrijwilligers wordt verzorgd, toch weer te laten rijden. De bussen zijn inmiddels corona-proof gemaakt met kuchschermen en geavanceerde ventilatie. Bovendien zijn ze voorzien van een pinapparaat. Contant betalen kan niet meer. Veel bussen starten per 1 maart, maar een aantal bussen start een week later of nog niet. Ook kan het zijn dat de dienstregeling anders is dan voorheen.

Voor de veiligheid van zowel de passagiers als de chauffeurs gelden onder meer de volgende maatregelen. Het dragen van een mondkapje door passagiers is verplicht. Het mondkapje moet al op zijn voordat men instapt en kan pas af als de passagier de bus verlaat. Betalen kan alleen met pin. Contant betalen is niet meer mogelijk. Hulp bij instappen en uitstappen door de chauffeur is niet mogelijk door de afstandsmaatregel. De bussen zijn voorzien van een kuchscherm bij de chauffeur en een geavanceerd luchtfiltersysteem.

Niet alle buurt- en stadsbussen rijden weer als voor de coronacrisis. Zo blijven de stadsbussen in Hoogezand en Veendam vooralsnog aan de kant en zijn er buurtbussen die om organisatorische redenen later dan 1 maart van start gaan. Ook niet alle geplande ritten in de daluren kunnen vanaf de start direct worden uitgevoerd.

“Het is daarom van belang om na te gaan wat de dienstregeling is per buurt- of stadsbus. Voor specifieke informatie over de reistijden van de verschillende buurt- en stadsbussen kan contact opgenomen worden met de buurt- en stadsbusverenigingen zelf,” zo laat Publiek Vervoer Groningen-Drenthe weten./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !