Waddenfonds investeert een ton in het Waddengebied

LEEUWARDEN – Het Waddenfonds trekt de portemonnee en steunt met ruim 100.000 euro vier projecten in het Waddengebied, die zich richten op het versterken van netwerken in lokale gemeenschappen en het vergroten van de leefbaarheid van het gebied.

Het geld wordt onder meer uitgegeven aan het project Route Friese Waddendelta waarbij nieuwe wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta worden aangelegd. Ook is er een bijdrage voor het project Hi-Lo Het Grote Noorden: de plaatsing van acht tijdelijke megakunstwerken in het Waddengebied. De kunstwerken komen op zowel de eilanden als aan de kust van Groningen, Friesland en Noord-Holland.

Onderzoek en mobiele bakkerij

Om de leefbaarheid van het gebied te vergroten, investeert het Waddenfonds ook in onderzoek en sociale projecten voor inwoners. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder de noemer Waddenlaboratorium van de stichting Terschellinger Oerol Festival. Door het uitvoeren van veldwerk wordt de verhouding tussen mens en bos onderzocht. Een ander onderzoeksgebied richt zich op de overeenkomsten tussen het verdwijnen van eilanden in de Stille Oceaan en de Nederlandse Waddeneilanden.

Verder wordt in totaal 5.000 euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van de mobiele bakkerij ‘Stoet’ in Pieterburen. De bakkerij is een houten verrijdbare woonwagen (zie foto) met daarin een houtgestookte bakkersoven. Het is de bedoeling dat Stoet een ontmoetingsplek voor dorpelingen en toeristen wordt, waar zij hun eigen brood kunnen bakken.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !