Anna de Munck ‘wint’ eigen marathon

WINSUM – Artemis-lid Anna de Munck uit Winsum heeft zondagmiddag een prima prestatie geleverd door haar eerste – in eigen beheer georganiseerde –  marathon succesvol af te sluiten.

Wat doe je als lid van loopgroep Artemis terwijl er door de corona geen wedstrijden zijn en er ook niet samen kan worden getraind? Er was geen doel om naar toe werken.

Dan gaan we maar trainen voor een marathon bedacht Anna de Munck zich. Samen met buurvrouw en Artemisloopmaatje Grietje Dijkmans en na overleg met trainer Jaap Smith is ze in januari gestart met een trainingsschema van Elizabeth Hofman voor de marathon. Dijkmans, zelf trainend tot de 30 kilometer, was hierbij de grote animator. Weer of geen weer, er werd op vaste tijden getraind.

Na een maandenlange voorbereiding werd als datum zondag 25 april vastgelegd. Dijkmans zou De Munck de eerste 30 km hazen, terwijl dorpsgenoot Willem Hofman het laatste gedeelte als haas voor zijn rekening nam. De trainer had een route uitgezet vanaf het huisadres van De Munck via Garnwerd, Feerwerd, Aduard, Groningen, Zuidwolde, Bedum, Onderdendam en terug naar het huisadres. Hij zorgde er onderweg ook voor dat de thuisblijvers via filmpjes in de groepsapps van de vorderingen op de hoogte bleven. Het weer werkte mee: een schraal zonnetje en een lichte noorden wind.

De race op zich verliep voorspoedig. Halverwege werd een tussentijd van 2.22.00 uur genoteerd. Terug in Winsum stonden er op de voetgangersbrug bij de Onderdendamsterweg juichende supporters. Bij het huisadres volgde opnieuw onder luide toejuichingen van familie, buren en Artemisleden onder een boog de finish na 4.46.34 uur. Een zeer constant gelopen race bekroond met een grote medaille, bloemen en zoetigheden. Een prestatie van formaat dat aantoonde dat het met de binding in de Artemisgelederen wel goed zit. Een woord van dank voor trainer/begeleider Jaap Smith en de hazen Grietje Dijkmans en Willem Hofman is hierbij op zijn plaats.

Na een marathon is het goed rusten maar Anna de Munck meldde zondagavond al dat ze hoopt dat ze ooit nog eens een grote marathon, bij voorbeeld Berlijn, gaat lopen. Een aantal clubgenoten kan haar hierover wel bijpraten./GH

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !