Nieuwsuur meldt dubieuze miljoenendeals rond komst van Google naar Eemshaven

EEMSHAVEN – Rond de grondaankopen voor het datacentrum van Google in de Eemshaven zouden dubieuze transacties in het geding zijn geweest, aldus het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dinsdagavond. Het havenbedrijf Groningen Seaports (GSP) zou onbevoegd koopovereenkomsten en contracten hebben afgesloten. Het gaat dan om miljoenendeals, gesloten met bedrijven bij de handel in grond.

Volgens Nieuwsuur zou vooral het bedrijf Bakker Bierum hiervan hebben geprofiteerd. Groningen Seaports gunde Bakker in het geheim windmolenrechten, in ruil voor grond voor het Google Datacentrum, een deal die volgens Nieuwsuur tientallen miljoenen euro’s waard was. Kleinere boeren werden gedupeerd door misleiding bij de verkoop van hun grond.

De directie van Groningen Seaports kocht tien jaar geleden grond aan van boer Wiertsema, een van de gedupeerden, bedoeld voor het Google datacentrum, waarover toen nog geheime onderhandelingen gevoerd werden. De koopovereenkomst werd echter plotseling teruggetrokken. Wiertsema voelde zich gedwongen zijn land alsnog voor een bodemprijs te  verkopen aan Bakker Bierum. Dat bedrijf verkocht de grond alsnog met bijna een miljoen winst door aan Groningen Seaports. Daarnaast kreeg Bakker het recht om tegen zeer voordelige voorwaarden windmolens op grond van het havenbedrijf te exploiteren.

De provincie Groningen zou op haar haar beurt een contract met Bakker Bierum hebben afgesloten om een stuk grond voor 8 miljoen euro tijdelijk te pachten, terwijl die grond bij aankoop minder dan de helft gekost zou hebben, aldus Nieuwsuur/Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !