Leerlingen ontdekken Nationaal Park Lauwersmeer via verhalenwedstrijd

De natuur zit vol verhalen – zeker de unieke, diverse natuur van de Nationale Parken van Nederland. Echte verhalen en fantasieverhalen, verhalen van mensen en verhalen van dieren. Rond dieren kun je prachtige verhalen maken. Hoe beleven zij de dag, de nacht en de wereld om hen heen?

Om kinderen in contact te brengen met de natuur in onze parken staat de Dag van het Nationaal Park (24 mei) dit jaar in het teken van de Tiny Tales verhalenwedstrijd. Hiermee roepen we leerlingen van groep 6//7 van de basisschool op om een verhaal te schrijven over hun ‘avontuurdier’ dat zijn weg terug moet vinden naar Nationaal Park Lauwersmeer of een van de andere parken in de omgeving.

Avontuurdier dat verdwaald is

“Jullie gaan straks een verhaal bedenken over een écht ‘Avontuurdier’. Jullie dier is verdwaald en terechtgekomen op jullie schoolplein. Daar zit het dier nu en het wil heel graag terug naar een Nationaal Park bij jullie in de omgeving. Maar waar vindt ‘ie dat? Naar welk Nationaal Park kan het dier het beste gaan? En hoe komt het daar? Wat beleeft het dier onderweg allemaal?” Zo worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over een dier dat leeft in een van de parken. Ze kunnen kiezen uit een iconisch dier, zoals een otter, een haas of een zeearend. Meer informatie over deze dieren en over de Nationale Parken in hun omgeving vinden ze in een speciaal pakket dat is ontwikkeld voor de scholen en dat ze krijgen als ze zich aanmelden.

Leren over Nationale Parken

In Nederland zijn 21 Nationale Parken. Elk park heeft zijn unieke kenmerken en ook de bewoners verschillen per park. Er leven bijzondere vogelsoorten, vlinders, reptielen en amfibieën. Op de grens van Groningen en Friesland ligt Nationaal Park Lauwersmeer: een waar vogelparadijs, waar natuurlijk ook andere dieren leven. Met de verhalenwedstrijd Tiny Tales duiken leerlingen in de wereld van de dieren die leven in de Nationale Parken. Zo ontdekken ze hoe mooi en bijzonder de natuur in ons land is en ook wat de uitdagingen voor de natuur zijn. Op deze manier betrekken we de jonge generatie op een creatieve manier bij de Nationale Parken in hun provincie en hopen we dat ze deze parken met hun ouders en overige familie eens gaan bezoeken.

Dag van het Nationaal Park

Jaarlijks wordt de Dag van het Nationaal Park gevierd. Deze 22ste editie staat in het teken van ‘The Next Generation’. Het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) vindt het belangrijk om kinderen bij de nationale parken te betrekken. Zo zou ieder kind voor zijn 12e levensjaar de kans moeten krijgen om tenminste één Nationaal Park te bezoeken. ‘De kinderen zijn de toekomst. Als zij ervaren hoe geweldig de natuur hier is, gaan zij daar op latere leeftijd ook beter voor zorgen,’ stelt Stefanie Boomsma, programmamanager van IVN Natuureducatie namens het SNP.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !