Toch wielrenclinic voor jeugd Kloosterburen

KLOOSTERBUREN – Het is onderhand een traditie in Kloosterburen, de clinic wielersport voor de leerlingen van groep 8 van de basisschool Mandegoud. Afgelopen vrijdag vlogen ze er weer doorheen.

Het zit niet mee, met de wielersport in Kloosterburen. Ook dit jaar gaat de Ronde van Kloosterburen niet door vanwege de corona-crisis. Hoewel de wielerbond KNWU afgelopen week weer toestemming gaf om koersen te houden, is het voor het plaatselijke wielercomité niet mogelijk dit jaar alsnog een evenement uit de grond te stampen. Dat is heel jammer want Kloosteruren was een wielerfestival waar ’s middags in ieder geval voor alle categorieën jeugd een wedstrijd werd gehouden. Hiermee behoorde de Ronde van Kloosterburen tot de topevenementen van het noordelijk wielrennen voor coureurs onder de 15 jaar.

Om de wielersport te promoten onder de jeugd organiseert een aantal leden van de plaatselijke toerfietsersclub  jaarlijks een clinic voor de oudste leerlingen van de basisschool, ook om hen warm te maken voor de Dikke Banden Race, een wedstrijd op gewone fietsen.

Ze waren er weer, Jeroen, Karin, Minou, Ben en Han van de toerclub van Kloosterburen om hand- en spandiensten te verlenen bij de begeleiding van de renners in spé. Berto Merx, de wielrentrainer die de clinic verzorgde: “Zonder die vrijwilligers werkt het gewoon niet. De groep moet veilig de weg op kunnen en daar heb je gewoon hulp bij nodig.”

De jonge renners – op gehuurde racefietsen – reden vanaf de Damsterweg door het dorp naar Kruisweg en dan over de Hogeweg naar de dijk om weer op de Damsterweg uit te komen. Merx: “Na een korte oefening om de eigenaardigheden van een racefiets onder de knie te krijgen, gingen we los. Op de Damsterweg tot aan het dorp deden we wedstrijdjes volgens de eenvoud van het wielrennen die er op neerkomt dat je als eerste over de finish moet komen. Nou, ik heb wel een paar stevige fietsers gezien die toch over de 35 kilometer per uur heen gingen.”

Hoewel er ook dit jaar geen wielerronde in Kloosterburen is, verdient de organisatie van de clinic alle lof: Merx: “Het is een dorp met een rijke geschiedenis van wielerkoersen. Dat men hoe dan ook de jeugd met de wielersport laat kennis maken, verdient een dik compliment.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.