Kwestie bermmonumenten: “Dit is een harde spiegel, maar wel een hele duidelijke spiegel”

HET HOGELAND – Politiek is altijd emotie. Het plan van het gemeentebestuur om bermmonumenten te verbieden, raakte héél diepe emoties.

“Ons monument, dat we met al onze liefde voor onze kinderen geplaatst hebben, durfden jullie aan te vallen. Emoties tellen schijnbaar niet mee,” zei Ageeth Westerlaken woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Ageeth en haar man Jan Westerlaken maakten alsnog gebruik van de mogelijkheid om in te spreken tijdens de raadsvergadering. Hun zoon Jarik kwam in 2017 om het leven bij een auto-ongeluk. Ook de 16-jarige Rianne die in de auto zat kwam hierbij om het leven. Het bermmonument aan de Kantsterweg in Eppenhuizen werd ter nagedachtenis aan deze catastrofe geplaatst.

Het gemeentebestuur schreef in het nieuwe Groenbeleidsplan geen voorstander te zijn van bermmonument en wilde die verwijderen. Volgens het college zouden gevaarlijke situaties ontstaan, onder meer door stilstaande auto’s. Ook zouden de monumenten voor hinder zorgen bij het beheer. Dit plan kwam het college op een koude douche te staan bij de voorbehandeling van het voorstel. Zeker ook door de felle reacties van nabestaanden van de verkeersslachtoffers besloot het college het voorstel in te trekken. In het Groenbeleidsplan staat nu dat bermmonumenten zijn toegestaan in overleg met het gemeentebestuur. Een regeling die inhoud: Ja, het mag, mits er geen ernstige problemen ontstaan.

Ageeth besloot samen met haar man Jan Westerlaken alsnog in te spreken tijdens de raadsvergadering: “Er was eigenlijk geen reden meer om hier te spreken. Mijn doel was dat het plan van tafel ging. Dat heb ik vrijdag dan ook gehoord. Maar ik wilde jullie laten zien wie ik ben en om jullie in de ogen te kijken. Laten zien dat er een mens met verdriet achter het monument zit,” zo hield ze de gemeenteraad voor. “Uit naam van alle ouders die een bermmonument voor hun kind hebben geplaatst durf ik wel te zeggen dat het plan om ze te verbieden nooit of te nimmer op tafel had mogen komen,” zo zei zij. “We hebben een verschrikkelijke twee weken gehad. Emoties die van boosheid naar verdriet gingen. Een wond die is opengescheurd door een aantal mensen die hun hersenen verkeerd heeft gebruikt.”

Haar man, Jan Westerlaken, sprak ook de raad toe: “Ik sta hier als ouder van een omgekomen kind. Jarik is zijn naam. En namens de ouders van het meisje dat tezamen met hem omgekomen is, op dezelfde plaats, in dezelfde auto, hetzelfde moment. Rianne heet ze. Maar ik sta hier ook namens nabestaanden van andere verkeersslachtoffers. Met de uitspraken rond bermmonumenten heeft u al deze mensen een klap in het gezicht gegeven. U moet zich diep, heel diep schamen,” zei hij: “Mijn familie heeft er zowel geestelijk als fysiek last van.”

De raadsleden waren diep onder de indruk. “Het is even moeilijk om nu meteen over te gaan op de politieke bespreking van het groenbeleid,” verontschuldigde Jaap Heres (PvdA) zich. “We zijn diep geraakt door het relaas van de insprekers,” zei Rudmer Veenwijk (CDA). ”Dit is een harde spiegel maar wel een hele duidelijke spiegel. We zijn blij dat het college een koerswijziging heeft gemaakt,” aldus Bernd de Jong van de ChristenUnie. Linda Visser (Lokaal Sociaal): “Ik ben geraakt door de insprekers en ik heb met veel mensen, jong en oud gepraat over bermmonumenten. Over welke waarde zij eraan hechten en waarom. Daar heb ik van geleerd en ik hoop dat iedereen in deze raadszaal dat vandaag ook doet. De overheid is er voor inwoners en niet andersom.”

Wethouder Theo de Vries bood zijn excuses aan; “Ik heb diep respect voor de insprekers. Ze zijn verdrietig en boos en dat begrijp ik heel erg goed. Ik bied bij deze mijn excuses aan en ik betreur ten zeerste wat er gebeurd is,” zo zei hij. Eerder had hij persoonlijk contact met de getroffenen opgenomen. Roelf Torringa (GemeenteBelangen) voegde hem toe: “De wethouder heeft contact gezocht met de betrokkenen. Ik heb er bewondering voor dat hij persoonlijk moest reageren en dat ook gedaan heeft.”/BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.