Komt de mooiste truck van Nederland uit Hefswal?

HEFSWAL – Zaterdag 24 juli is de verkiezing van de ‘Mooiste truck van Nederland’ en één van de trotse genomineerden in categorie 8 (losse trekkers) is de Scania S650 van Freddy Gerdez uit Hefswal. Uniek, want de truck was vorig jaar ook al genomineerd (en werd toen 2de).

Elk jaar is de verkiezing een van de hoogtepunten van het Truckstar Festival. Het Truckstar Festival gaat voor het tweede jaar op rij vanwege de Coronamaatregelen niet door, maar de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland wel.

De in totaal 24 finalisten voor de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland zijn gekozen door de lezers van het Truckstar Fotojaarboek, een uitgave van het tijdschrift Truckstar dat de verkiezing organiseert. Een vakjury bepaalt uiteindelijk welk pronkstuk de winnaar wordt.

Op de donderdagmiddag voor de verkiezing is het een drukte van belang in de bedrijfshal van Freddy Gerdez. In-, op-, onder- en boven één van de mooiste trucks van Nederland wordt er gepoetst, gepolijst, gereinigd en gesleuteld. De majestueuze schone met de prachtig rode kleuren lijkt van iedere aanraking te genieten. Iemand met een beetje fantasie hoort haar zachtjes snorren van de strelende handen, de doekjes, de roterende borstels. Als de deuren openstaan lijken twee enorme vleugels zich verder te spreiden om de vederpracht nog mooier uit te laten komen. De zon schijnt vol op haar rode, blozende gelaat, het lijkt alsof het woord ‘Super’ staat te vlammen. Ze lijkt met haar lampen te wenken en je hoort de luchthoorns fluisteren:”Kom maar kijken, kom maar kijken hoe mooi ik ben, kom maar!’

Het is een prachtig gezicht, Freddy en zijn vrienden poetsen ieder vlekje, iedere oneffenheid, ieder dof plekje met volle overgave. “Ik kan niet schoonmaken”, zegt één van de mannen, “maar een truck poetsen kan ik als de beste.” Twee vrouwen schudden, wanneer er een andere poetser met een te nat doekje aan komt lopen, gelijktijdig het hoofd. “We zeggen maar niets, t’is hun ding en we bemoeien ons er niet mee”, zegt de oudste. De jongste knikt instemmend om vervolgens bemoedigend naar de drager van het te natte doekje te glimlachen.

“Wat wordt hij mooi hè?” zegt Freddy als hij van een afstandje naar zijn trekker kijkt. Hij is zichtbaar trots op het kunstwerk op wielen, de ‘rooie’ waar hij in twee jaar al 330.000 kilometers mee gereden heeft. “Misschien is het oneerlijk dat hij het op moet nemen tegen een truck die nog bijna nieuw is, maar ik geef ‘ons’ toch een goede kans.”

Zijn vrienden zijn er van overtuigd dat de Scania van Freddy gaat winnen en na mijn bezoek aan Hefswal hoop ik het van harte, de combinatie Freddy Gerdez en zijn Scania is een sieraad op de weg./CM

Om de verkiezingen via livestream te volgen, klik hier

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.