Gemeente zoekt kinderen die ‘Energiebaas’ in huis willen worden

HET HOGELAND – Gemeente Het Hogeland zoekt kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar oud die mee willen doen aan een nieuwe ronde van Junior Energiecoach. Bij dit on- en offline spel zijn kinderen vijf weken lang de energiebaas in huis.

Wethouder Kristel Rutgers merkte dat haar jongste kinderen het eigenlijk heel logisch vinden om zuinig om te gaan met energie. Haar twee jongste kinderen van toen 6 en 10 jaar deden afgelopen voorjaar mee met Junior Energiecoach. “Als we nu vergeten om bijvoorbeeld het licht uit te doen, dan herinneren zij ons eraan. Ook doen ze thuis zelf deuren dicht die open staan, zodat de warmte binnen blijft.”

De wethouder heeft het idee dat de jongste generatie erg gemotiveerd is om de wereld duurzamer te maken. “Ze vinden het bij ons thuis zelfs fijn om erop gewezen te worden als ze iets vergeten dat energie kan besparen. Ze willen zelf bijdragen aan een wereld die minder energie verbruikt.”

Nieuwe editie

Aan de vorige editie van Junior Energiecoach namen landelijk ruim tweeduizend kinderen deel, waaronder 163 uit Het Hogeland. Dat succes was aanleiding voor de gemeente ook aan de nieuwe deel te nemen. Gezinnen kunnen het spel vanaf 8 oktober weer spelen. Doel van het spel is een schoner milieu en een vollere portemonnee. Dat wordt bereikt door meer inzicht in hoe je in je eigen huis gemakkelijk energie kunt besparen.

Leuk en leerzaam

Kinderen en hun ouders spelen vijf weken lang een on- en offline spel met leuke, leerzame opdrachten, puzzels, experimenten en winacties. Kennis en bewustwording over energie nemen hierdoor toe. Het motto is: ‘Met energie kun je lachen!’

Lampenjacht en stekkerexpeditie

In het spel komen wekelijks speciale Junior Energiecoach-filmpjes van tv-held Varkentje Rund online te staan. Varkentje Rund gaat in de rol van Junior Energiecoach met kinderen op ontdekkingsreis om te bekijken waar ze thuis energie kunnen besparen. Zo gaan ze samen op ‘lampenjacht’ en op ‘stekkerexpeditie’. De tijdsinvestering is 15 tot 30 minuten per week. Deelname is gratis.

Meedoen

In Het Hogeland kunnen 50 gezinnen meedoen. Kinderen of gezinnen die zich willen aanmelden, kunnen terecht op www.juniorenergiecoach.nl. Inschrijven kan tot 3 oktober.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !