Al 500 Groninger huizen brandveiliger gemaakt

Het is een bijzonder moment; het ophangen van de 1000ste gratis rookmelder bij een ouder lid van Univé Noord-Nederland. Woensdag is het zover. Dan hangen Jan Dijkstra (bestuurder Univé Noord-Nederland) en Hans Foekens (Hoofd Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Groningen) tijdens de Demo in de Buurt in Bedum de 1000ste rookmelder op.

De Demo in de Buurt is een initiatief van beide organisaties en heeft als doel zoveel mogelijk aandacht te vragen voor het belang van rookmelders. Op 1 juli moet namelijk in elk huis in Nederland op iedere verdieping minimaal één rookmelder hangen. Dus niet alleen op de begane grond, maar ook in de buurt van de slaapkamers. Belangrijk, want als je slaapt is je reukorgaan uitgeschakeld. De meeste slachtoffers van een brand komen dan ook om het leven door het inademen van rook en niet door de brand zelf.

Rookmelders redden levens

Om de boodschap ‘rookmelders redden levens’ aan zoveel mogelijk mensen te kunnen vertellen, organiseren Univé Noord-Nederland en de noordelijke veiligheidsregio’s in 2021 en 2022 op tal van locaties in Noord-Nederland (Groningen, Drenthe, Overijssel en Friesland) een Demo in de Buurt. Tijdens zo’n Demo in de Buurt is er voor jong en oud van alles te ontdekken, te leren en te doen rond plezierig en veilig wonen. Zo zijn er spectaculaire brandweerdemonstraties, is er een veiligheidsmarkt en dus een speciale rookmelderactie. Want de hoofdrolspeler mag zelf natuurlijk niet ontbreken.

1000 gratis rookmelders opgehangen, honderden verkocht

Op de veiligheidsmarkt zijn onder meer rook-, koolmonoxide- en hittemelders te koop. Bij oudere Univé-leden worden gratis twee gekoppelde rookmelders opgehangen. Deze groep mensen heeft vaak de meeste tijd nodig om te vluchten, waardoor een vroege waarschuwing voor hen nóg belangrijker is.

Sinds de eerste Demo in de Buurt in Winsum op 1 september vorig jaar zijn er bijna 1000 gratis rookmelders opgehangen. Dit betekent dat er 500 woningen in Groningen brandveiliger zijn gemaakt. Hiernaast zijn er nog honderden rookmelders verkocht op de veiligheidsmarkt of door oudere leden gratis opgehaald in de lokale Univé-winkel.

‘Fatale branden voorkomen’

Voor 1 juli komen daar nog heel wat rookmelders bij. “Hoe eerder een brand ontdekt wordt, hoe eerder de brandweer in actie kan komen”, licht Jan Dijkstra – bestuurder bij Univé Noord-Nederland –  toe. “Rookmelders kunnen niet alleen verdere schade voorkomen, ze redden – nog veel belangrijker – ook levens. Juist die fatale branden waarbij iemand gewond raakt of het leven laat willen we voorkomen.”

Ook Veiligheidsregio Groningen is heel blij met deze mijlpaal, zegt Hoofd Risicobeheersing Hans Foekens. “Naast een vroege alarmering van de brandweer is het minstens zo belangrijk dat bewoners zelf worden gewaarschuwd, zodat ze op tijd kunnen vluchten. Ook dat doet een rookmelder. Met 1000 rookmelders is Groningen weer een beetje brandveiliger geworden.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.