Feestelijke viering Domies Toen 60 jaar, hoogtepunt bloei van de Fritillaria’s

PIETERBUREN – Op vrijdag 22 april vierde Domies Toen het 60-jarig bestaan onder grote publieke belangstelling met de opening van de dubbelexpositie in tuin en kerk. De opening geschiedde op originele wijze door vader Henk en zoon Jasper Helmantel.

Vader kreeg de vraag of hij een kievitsbloem, de Fritilaria Meleagris, het logo van Domies Toen, wilde tekenen. Immers, hij kan goed kijken. Onderwijl vertelde zoon die heel veel van wilde planten weet allerlei wetenswaardigheden over de kievitsbloem, en over andere Fritillaria’s. Ook vertelde hij over zijn liefde voor wilde planten, die tijdens zijn stage in Domies Toen in de 90er jaren ontstaan is.

Beiden hebben een grote liefde voor tuinen, maar wel een andere invalshoek. Vader Henk tekende in een stille hoek met deskundige aanwijzingen van zoon Jasper die hem wees op de grote gelijkenis die de ruitjes in de donkere kievitsbloem vertonen met de weerspiegeling van de ruitjes die Henk vaak schildert in zijn stillevens. Dit alles werd door beide heren met humor gebracht.

Na afloop bekeken de bezoekers de tentoonstelling in de kerk, waar bijzondere foto’s van Wil Leurs, Gemma Rameckers en Jan Jaap Boehlé staan tentoongesteld.  Daarnaast zijn er oude herbariumbladen met de kievitsbloem en tekeningen van Trudy Beekman uit Warffum te zien. De expositie in de kerk is t/m 6 juni te bekijken.

De tekeningen van Beekman zijn ook als bijzondere uitgave als ansichtkaart, ter gelegenheid van 60 jaar Domies Toen, te koop. Keramiste Sytske Feitsma uit Pieterburen heeft in dit kader kleine tegeltjes met de kievitsbloem gemaakt, die ook te koop zijn.

In de theeschenkerij, die beperkt open is, hangen twee tegeltableaus van Feitsma, en drie reproducties van 17e eeuwse tegeltableaus uit het Rijksmuseum. Kievitsbloemen en keizerskronen werden vaak op die tegeltjes afgebeeld.

In de tuin is nu het hoogtepunt van de bloei van de verschillende Fritillaria’s. Zo bloeit de kievitsbloem nog rijkelijk. Sommige Fritillaria’s moeten nog in bloei komen, ander zijn al uitgebloeid, maar botanisch zijn ze nog zeer de moeite waard om goed te bekijken. Heel bijzonder van de bloei van de Fritillaria’s is dat ze als ze bloeien hangende klokjes hebben, maar als ze uitgebloeid zijn staan ze met hun zaaddozen recht omhoog.

In de tuin is het gidsje ‘Fritilllaria’s ontdekken in Domies Toen’ te koop. Dit is een tocht door de tuin. Alle bloemen zijn genummerd en beschreven.

En de tekening die Henk Helmantel heeft gemaakt? Die wordt op 18 juni geveild, een buitenkans, dus noteer die datum!

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !