HHC werkt mee aan lesprogramma over slavernijverleden

HET HOGELAND – Een aantal scholen en culturele instellingen in Groningen werkt samen aan een educatieproject over het slavernijverleden van Groningen. Een van de deelnemers is Het Hogeland College met vestigingen in Uithuizen, Warffum en Winsum.

Ruim 300 leerlingen verdiepen zich twee jaar lang in dit onderwerp. Uiteindelijk leidt dit tot de ontwikkeling van het lespakket Bitterzoet Erfgoed, dat beschikbaar wordt gesteld aan alle onderwijsinstellingen in Groningen.

Jarenlang werd het geschiedenisonderwijs gedomineerd door trotse verhalen. In de vorige eeuw was de doelstelling van het schoolvak ‘vaderlandse geschiedenis’ het vertellen van Nederlandse succesverhalen, bijvoorbeeld over de ‘Gouden Eeuw’. De schaduwkant van die geschiedenis werd daarin amper tot niet belicht.

Excursies

Om het slavernijverleden van Groningen een vaste plek te geven in het voortgezet onderwijs gaan docenten uit het VMBO en het Voortgezet Speciaal Onderwijs samen met educatie-medewerkers van culturele instellingen een bijzonder lesprogramma ontwikkelen. Eind deze maand start dit tweejarige programma met excursies naar de Groninger Archieven, Universiteitsmuseum en Museum aan de A. Bovendien nemen leerlingen deel aan een stadswandeling van het Discriminatie Meldpunt Groningen.

Workshops

In de periode daarna volgen de leerlingen workshops van Noordstaat en gaan ze op excursie naar de Akerk, het Groninger Museum, het Forum Groningen en gaan ze aan de slag met de mobiele drukkerij van het GRID Grafisch Museum. Dit leidt uiteindelijk tot een lespakket dat na twee jaar beschikbaar wordt gesteld aan alle onderwijsinstellingen in de provincie Groningen.

De deelnemende scholen zijn het CSG Wessel Gansfort, de Erasmusschool en Het Hogeland College.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.