Schieten & schaiten

‘Dij hond zit ien ons toen te schieten!’ hoort hij iemand zeggen. De kersverse kleuter is in verwarring gebracht. ‘Schiet die hond met een geweer?’ Het verschil tussen schieten en het doen van een grote boodschap wordt hem uitgelegd. ‘En in het Nederlands betekent poepen hetzelfde als schijten, maar in het Gronings is dat dus schieten.’ Hij snapt het. Zo ongeveer. ‘Dus schieten kan een hond in de tuin, maar ook een jager met een geweer?’ Dat ligt eraan welke taal je kiest, wordt hem te verstaan gegeven. ‘Het Nederlandse poepen is in het Gronings schieten, maar het Nederlandse schieten is in het Hogelandster Gronings dus schaiten.’ Ik zie zijn blik wazig worden. Hij scheidt nu maar uit met zijn vragen.      

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !