Visserijmuseum Zoutkamp mikt op verdubbeling van aantal bezoekers

(Door Bernd Kruyt)

Museum Wierdenland in Ezinge en het Visserijmuseum in Zoutkamp krijgen samen 1,3 miljoen euro subsidie van het Waddenfonds. Het Visserijmuseum krijgt 1 miljoen euro en Wierdenland ontvangt 370.000 euro.

De verbouwing van het Visserijmuseum wordt groot aangepakt. Er komt een museumcafé en een ontvangstruimte voor grote groepen. De vaste tentoonstelling wordt vernieuwd want die stamt uit de jaren 90.

Het museum trekt nu ca. 5.000 bezoekers per jaar. Het doel is daar 10.000 van te maken.
“Dat is inderdaad nog aan de voorzichtige kant”, zegt museumadviseur Nicki Günther. “We hopen natuurlijk op meer.”

Het Visserijmuseum kreeg bij de subsidieaanvraag ondersteuning van de Coöperatie Sterke Musea Groningen. Het gehele subsidietraject duurde volgens Günther 2 jaar.

Beleeftuin

Het museum Wierdenland in Ezinge krijgt van het Waddenfonds 370.000 euro en gaat dat gebruiken voor een nieuwe beleeftuin. Daarvoor wordt de parkeerplaats en een stuk land achter het museum gebruikt. Het museum wil de biodiversiteit in de nieuwe tuin stimuleren. Ook wordt de tuin een plek voor kinderen en volwassenen, met een educatieve insteek.  “Zo willen we museum en tuin tot een geheel maken dat verder gaat in het wierdenland dat daarachter ligt”, zegt voorzitter Rika Pot van Museum Wierdenland.

Wierdenland wil in september beginnen met de tuinwerkzaamheden, die twee jaar in beslag nemen. Het Visserijmuseum begint ook over enkele maanden met de verbouwing. Die duurt tot september 2026.

De plannen van de musea werden gepresenteerd in het Visserijmuseum:

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !