VIDEO: € 35 miljoen voor Het Hogeland (en ruim 4 miljoen voor Spijk)

Op de Noordzee komen windparken en om die opgewekte energie aan land te krijgen, is een aansluiting naar de Eemshaven nodig. Dat betekent dat er kabels en leidingen gegraven moeten worden en dat zal een impact op de omgeving van de Eemshaven hebben.

(artikel gaat onder de video verder)

Om de leefkwaliteit in rond de omgeving van de Eemshaven te behouden en te versterken, heeft de Rijksoverheid 35 miljoen euro voor dorpen in Het Hogeland beschikbaar gesteld. De dorpen hebben hier zelf plannen voor gemaakt. De plannen moeten wel passen binnen de thema’s: behoud en versterken van de natuur, verbeteren van de fysieke leefomgeving, versterken van de regionale economie en versnellen van de energietransitie.

Afgelopen donderdag presenteerde een aantal dorpen hun plannen in het gemeentehuis in Uithuizen, in het bijzijn van wethouder Eltjo Dijkhuis.Op dit moment zijn er ruim 50 plannen ingediend maar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van al deze projecten wordt nog onderzocht. Zo wil bijvoorbeeld Roodeschool een onderzoek naar verkeersveiliger Hooilandseweg en in Oosteinde wil men het dorpshuis vernieuwen en het Nijkerkje renoveren.

Oosternieland had ook grootse plannen en de daarbijbehorende financiele uitgaven, maar diende uiteindelijk toch bijgeschaafde voorstellen in.

Behalve 35 miljoen euro voor Het Hogeland gaat er ook nog 10 miljoen euro naar Schiermonnikoog en ruim 4 miljoen euro naar Spijk voor de verbetering van de leefbaarheid.

Van alle uitvoerbare projecten dienen op 31 maart 2026 bij aannemers  en uitvoerders getekende contracten te liggen. Eind 2028 moeten deze projecten dan zijn opgeleverd.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !