Skip to content
Omroep Het Hogeland
Omroep Het Hogeland

  • Nieuws
  • Agenda
  • Overige
  • Podcast&meer
  • Radio
  • TV
    • Televisie
    • TV(nieuws) items
    • De Bijrijder
  • Over ons
    • Over ons
    • Redactie
    • PBO
    • AVG
    • Disclaimer
    • Klachtenprocedure
    • Contact
Omroep Het Hogeland
Omroep Het Hogeland

Zorgen bij inwoners van Leens over opstaande stoeptegels: ‘Mensen vallen er over’

13 mei 202513 mei 2025

Het zit ze zo hoog dat ze ten einde raad maar een brief aan de gemeenteraad hebben gestuurd: een aantal inwoners van Leens vindt dat de gemeente iets moet doen aan gevaarlijk opstaande stoeptegels en losliggende klinkers. Mensen zijn er al over gevallen, zeggen ze. “Zet er dan minstens een bord neer dat het gevaarlijk is.”

Het is een doordeweekse dag in Leens. Cobi Buijs duwt haar rollator richting haar woning aan de Agessingel. Ze loopt over straat, omdat ze delen van de stoep te gevaarlijk vindt. “Niet overal, maar er zitten kuilen in, het ligt ongelijk. Er staat onkruid tussen, dan moet je je daar weer omheen wurmen. Volgens mij is het erger geworden nadat die glasvezelkabels overal gelegd zijn.”

Cobi is het eens met de briefschrijver uit haar straat die aan de bel heeft getrokken bij de gemeenteraad. “Helemaal als je minder mobiel bent, met een rolstoel of rollator, is het niet altijd even fijn.”

Jannet Mollema, ook woonachtig aan de Agessingel, trok eind vorig jaar twee keer aan de bel bij de gemeente. Dat leverde niet veel op. Bij Jannet ging het licht uit toen ze een gemeentelijke mededeling las in het huis-aan-huis blad. De gemeente schreef:

‘Wij ontvangen veel opmerkingen of meldingen over stoeptegels die scheef liggen of uitsteken. De richtlijn is dat een stoeptegel max 3cm mag uitsteken. Is het minder dan 3cm? Dan doen wij niets met deze melding, omdat het binnen de richtlijnen valt’.

In een brief aan de gemeenteraad vraagt Mollema zich af of dit een 1 aprilgrap is. ‘Er zijn mensen gevallen over tegels en klinkers die lager dan 3 cm omhoog en scheef liggen’, schrijft zij. ‘Zet er dan een bord neer: ‘gevaarlijke situatie’. En laat de liniaal alsjeblieft thuis.’

Wat hoopt Jannet met haar brief aan de raad te bereiken? “In de hoop dat er dan misschien aandacht aan wordt besteed. Het schoot mij in het verkeerde keelgat omdat er stond 3 centimeter. Dat vond ik belachelijk. Besteed er aandacht aan en ga even kijken dan.” 

(tekst gaat verder onder de video)

Nog net op de been

Iets verderop in de straat woont Jetske Tuma. Zij heeft bijna aan den lijve ondervonden dat de opstekende stoeptegels gevaarlijk kunnen zijn. “Ik liep hier langs en kon mij nog net op de been houden. Ik had er bijna bij gelegen. Toen ik bij Dorpsbelangen zat is er aandacht voor geweest en zijn er bepaalde plekken herlegd, maar met die aanleg van de kabels zijn bepaalde delen misschien verzakt.” Wat zou de gemeente in haar ogen moeten doen? “Er is gezegd dat het herlegd zou worden. Maar er is geen tijdsbestek gegeven.”

Onderzoek

Uit onderzoek door kenniscentrum VeiligheidNL blijkt dat Jetske met haar bijna-val nog geluk heeft gehad. Jaarlijks belanden 20.000 mensen op de spoedeisende hulp na een val op een stoep. In vier op de tien gevallen wordt een slecht wegdek als oorzaak gezien van de valpartij. “Het gaat vaak om een combinatie van factoren”, zegt onderzoeker Branko Olij van VeiligheidNL. “Je hebt het dan over het gedrag van mensen zelf, over de manier waarop de weg is ingericht maar ook over de gezondheid van weggebruikers. Maken ze bijvoorbeeld gebruik van een rollator. Dat kan mensen extra kwetsbaar maken.”

Mede door zijn onderzoek hebben gemeenten extra aandacht gekregen voor de veiligheid op straat. “Maar we moeten het onder de aandacht blijven houden”, zegt Olij. “Nederland vergrijst. En daardoor wordt het een groter probleem.” 

Formeel gelijk

Hoe zit het eigenlijk? Hoeft een gemeente pas in actie te komen als een stoeptegel drie centimeter uitsteekt? Uit een rondgang op internet blijkt dat de gemeente, die verantwoordelijk is voor deugdelijke stoepen en straten, formeel gelijk heeft. Als iemand valt over een stoeptegel die meer dan drie centimeter uitsteekt, dan moet de gemeente een goed verhaal hebben om een claim voor letselschade te pareren. Maar mensen hebben zelf ook een verantwoordelijkheid, zeggen letselschade-deskundigen: je mag er als inwoner niet altijd vanuit gaan dat een stoep helemaal vlak is.

Dat laatste verwacht Jannet Mollema ook helemaal niet, schrijft zij aan de gemeenteraad. ‘Als er ergens een richtlijn voor is, wil dit niet zeggen dat er niet buiten die richtlijn om gehandeld kan worden. Maar dan op een positieve manier zodat we hier niet de benen over hoeven te breken. Als mensen bellen met een melding, neem dit dan serieus.’

Reactie gemeente

De gemeente is op de hoogte van de klachten uit Leens, geeft de gemeente aan in een schriftelijke reactie aan ons. En ja, de problemen hebben inderdaad mede te maken met de aanleg van glasvezel, zoals de bewoners al aangeven: ‘Ter plaatse zijn meerdere netbeheerders actief geweest met kabels en leidingen de afgelopen tijd. We hebben de aannemer van de aanleg van de glasvezelkabels wel aangesproken op de kwaliteit van de herstelde stoep met verzoek dit weer netjes te herstellen. We hebben voorafgaand afspraken met alle netbeheerders hierover gemaakt. Er is ter plaatse sprake van kuilvorming en er staan wat opstaande tegels, maar het voldoet nog steeds aan onderhoudsniveau C. Toezichthouders van de gemeente zien hier op toe en hebben contact met de netbeheerders die het glasvezel aanleggen. Normaliter bekijkt de gemeente na oplevering door de aannemer gezamenlijk met de aannemer de opgeleverde kwaliteit en daar waar nodig laten we herstel uitvoeren door de aannemer.‘

De gemeente geeft wel toe dat het niet altijd goed gaat met de afhandeling van de klachten:

‘We hebben de klachten nu nogmaals doorgegeven aan de netbeheerder glasvezel met het verzoek om dit te herstellen. Dit is eerder al eens gedaan, en op ons verzoek gaan ze hier deze week nog een keer ernaar kijken en het aanpakken/ herstellen. Verder klopt het dat oneffenheden van tot 3-3,5 cm worden geaccepteerd, dat staat in het door de gemeenteraad vastgestelde beleidsplan. In beginsel pakken we stoepen waar tegels minder hoog uitsteken dus niet aan.‘

Over de klinkers die omhoog komen door boomstronken schrijft de gemeente het volgende:

‘Een medewerker is ter plaatse gaan kijken en we hebben geconstateerd dat dit herstel niet langer kan wachten en direct opgepakt moet worden. Het gaat hier om klinkers in het wegdek, waar een bult in het wegdek is ontstaan door wortelopdruk door bomen. Komende woensdag wordt begonnen met de aanpak hiervan. We betreuren het dat het zo is gelopen, maar verwachten dat de problemen nu op zeer korte termijn verholpen zijn.’

Raad is nu aan zet

De brief van Jannet Mollema staat woensdag op de agenda van de gemeenteraad. Wat er verder met de brief gaat gebeuren is aan de raad.

Nieuws

Bericht navigatie

Vorige bericht
Volgende bericht

Bezoek ons ook op:

Facebook
X (Twitter)
YouTube
Instagram
©2025 Omroep Het Hogeland