Skip to content
Omroep Het Hogeland
Omroep Het Hogeland

  • Nieuws
  • Agenda
  • Overige
  • Podcast&meer
  • Radio
  • TV
  • Over ons
    • Over ons
    • Redactie
    • PBO
    • AVG
    • Disclaimer
    • Klachtenprocedure
    • Contact
Omroep Het Hogeland
Omroep Het Hogeland

‘Om de mensen uit Den Hoorn te jennen noemen de Wehers ze de Oostblokkers’

22 juli 202524 juli 2025

In 1966 werden de dorpen Wehe en Den Hoorn officieel samengevoegd. Wehe, rond de wierde, en Den Hoorn, langs het kanaal de Hoornse Vaart, tellen samen nu ongeveer zevenhonderd inwoners. In de 71 jaar dat voormalig docent en inwoner Eric van de Klei er woont en leeft is er veel veranderd. “We hebben zelfs een stofzuigerfabriek gehad.”

Van der Klei was te gast in de Wad ‘n Land!-talkshow van Omroep Het Hogeland, die werd opgenomen in het net geopende Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn. Hij woont zijn hele leven al in Wehe. Alhoewel het één dorp is, geven de inwoners nog wel steeds specifiek aan waar ze wonen, aldus Van der Klei. “Als we aan de andere kant van het dorp wonen, zeggen we dat we in Wehe wonen, en als we hier wonen dan zeggen we dat we in Den Hoorn wonen”. Maar er is geen scheiding meer in de dorpen, zegt Van der Klei. Alleen om grapjes te maken: “Om de mensen uit Den Hoorn te jennen noemen de Wehers ze de Oostblokkers.”

Er was vroeger meer te doen in het dorp, merkt Van der Klei op, wiens vader een slagerij in Wehe had. Het valt hem op dat er nu veel minder kinderen op straat te zien zijn. “Vroeger toen ik klein was, was het een straf als kinderen niet naar buiten mochten: iedereen speelde buiten Tegenwoordig is het net andersom.” Volgens hem komt dat ook omdat er vroeger meer kinderen in het dorp waren.

Stofzuigerfabriek
Ook was er bedrijvigheid in de dorpen. Zo was er de bietenzaadfabriek Goyarts, die volgens Van der Klei de grootste van Nederland was. “Tachtig procent van alle suikerbieten die in Nederland werden verbouwd zijn hier door de fabriek heen gekomen.” De fabriek is nu gesloten maar het gebouw staat er nog aan de Mernaweg. “De fabriek is gesloten omdat het bietenzaad niet éénkiemig was”, zegt Van der Klei. ”Als je geen éénkiemig zaad had dan moest je elke keer, als je had gezaaid, met de schoffel er langs zodat er maar één plantje bleef groeien.” Toen in de jaren zeventig van de vorige eeuw een ander bedrijf éénkiemig zaad uitvond, was Goyarts heel snel uit Wehe-den Hoorn weg.

Wehe-den Hoorn heeft in de jaren zestig ook nog een stofzuigerfabriek gehuisvest. In een krantenartikel van de Nieuwe Provinciale Groninger Courant uit 1964 wordt melding gemaakt dat de Verenigde Stofzuigerfabriek in Leeuwarden een vestiging zal openen in Wehe waar zal worden gestart met veertig of vijftig werknemers. De stofzuigerfabriek was gevestigd in de voormalige lagere school aan de Doctor G. Redekerstraat. “Er waren twee middelbare scholen, een politiebureau, het gemeentehuis van de gemeente Leens stond in Wehe. Het was een drukte van belang”, zegt Van der Klei.

Op de vraag van presentator Frans Huissen hoe hij het dorp nu zou typeren, antwoordt inwoner Van der Klei: “Men is veel meer op zichzelf maar ik zie een kentering dat mensen elkaar toch weer opzoeken. Zoals het samen organiseren van dorpsfeesten of uitjes maken.”

Streepje
Maar hoe zit dat nu met het streepje tussen Wehe en Den Hoorn? Het streepje wordt overal toegepast behalve op de naamplaatsborden als men het dorp binnenrijdt. Het streepje werd wél in het begin samen de samenvoeging van de dorpen op de naamplaatsborden gezet. Toen de dorpen bij elkaar kwamen, dachten ze: ‘het zijn twee dorpen dus hoort er een verbindingsstreepje tussen’, zegt Van der Klei. “Maar later is men gaan denken: ‘die twee dorpen horen nu bij elkaar en zijn één geworden dus het streepje moet weg’ want dan wordt het Wehe Den Hoorn”.

Wat wenst Eric van der Klei het dorp voor de komende 71 jaar nog toe, wil presentator Huissen weten. “Dat de samenhorigheid blijft en hier en daar wat meer bedrijvigheid”, wenst Van der Klei.

De talkshow Wad ’n Land! wordt bij Omroep Het Hogeland uitgezonden. “Het is eigenlijk een podcast die we in een talkshow-jasje hebben gehesen”, zegt presentator Frans Huissen. In Het Hogeland zijn zoveel bijzondere mensen en die willen we graag een stem geven, vindt Frans. “Maar we willen ook muzikaal talent een podium geven”, zegt co-host Luna Hamelink en daarom treden er in elke talkshow muzikale gasten op.

Andere gasten in deze talkshow-aflevering waren schrijver Ingeborg Nienhuis, choreografe Anne-May de Lijser, Kunstcentrum De Ploeg-bestuurslid en gids Maria Bolt en singer-songwriter Merulsa. Klik hier voor meer informatie over de talkshow.

Luister naar Wad ’n Land!-talkshow via de Spotifyplayer

(00:00) Opening & introductie nieuwe co-host Luna Hamelink
(01:16) Waar zijn we vandaag? Wehe-Den Hoorn! En waar komt die naam vandaan?
(03:11) inwoner Eric van der Klein vertelt over Wehe-Den Hoorn
(08:33) Waar gaan we het niet over hebben?
(10:37) Maria Bolt over het net geopende Kunstcentrum De Ploeg
(19:01) choreografe Anne-May de Lijser
(28:10) singer-songwriter Merulsa met het nummer ‘Afstand’
(32.28) schrijver Ingeborg Nienhuis over de verfilming van haar boek Schoem of De Voarende Zoltkamper
(41:35) singer-songwriter Merulsa met het nummer ‘Like I am me’

Nieuws

Bericht navigatie

Vorige bericht
Volgende bericht

Bezoek ons ook op:

Facebook
X (Twitter)
YouTube
Instagram
©2025 Omroep Het Hogeland