Doe goed en correct: stem op Graspop uut Bavvelt

Om te beginnen, ga naar de link hieronder en stem nu op Graspop zodat onze vrienden daar, en vriendinnen ook, die vrijwilligersprijs van de provincie winnen.

Ja, Graspop uut Bavelt. Ik zeg het even in het Grunnegs, want in het midden van het Westafrikaanse land Togo (naast Ghana) ligt ook een plaats die Baflo heet, maar die bedoel ik niet.

Nou niet betweteren. Die plaats wordt geschreven als Bafilo. Maar je spreekt het uit als Bafjlo, met een bijna ingeslikte j. En dan klinkt het als Baflo. Ik weet dat want ik heb een beetje verstand van de taal van de Kara, de bewoners van het gebied Sokodé-Bafilo waar het vliegveld ligt dat als steunpunt dient voor de Nederlandse militairen in Mali. Dus.

Ja, ik weet het, je wordt er horendol van, van die verkiezingen. Ik moet nu stemmen op Toukomst van Groningen of zo iets. Er ligt 100.000.000 (zeggen en schrijven: honderd-miljoen) op de plank in Ten Boer of all places om….eh….nou ja…eh…..dus  plannen voor Groningen te betalen. Ik moet ook nog op Arjan Robben stemmen bij één of ander Frans voetbalblaadje. Kijk nou eens, de Kampioen, het superblaadje van de ANWB heeft wéér een verkiezing van iets of wat. En nou ben ik deze week ook nog een verkiezing vergeten. Help me even!

Ik stem dus principieel niet meer. Ik stem alleen voor serieuze zaken, dus voor de gemeenteraad, de provinciale en de landelijke verkiezingen. Oh ja, en het Waterschap. Sinds die lui de verkiezingen voor  het bestuur hebben ingevoerd, heb ik een natte kelder en stem ik principieel tegen alles daar. Hoe serieus kun je zijn? Ik kom er ook mee in de problemen. Vorig jaar nog stemde ik op de mooiste boom van Groningen, dat was de Kabouterboom in Saaxumhuizen. Dit jaar moest ik op die boom in Pieterburen stemmen, als mooiste boom van Nederland. Leg je vrouw maar eens even uit dat je vorig jaar zei dat zij de mooiste van de hele wereld is en dat je nu zegt dat er is een andere de mooiste is. Dan kun je meteen naar de Blokker voor een nieuw servies. Ok, ik heb mijn vrouw gevraagd op die boom van Pieterburen te stemmen, want dat gun je die lieve, aardige, geestige mensen van Domies Toen toch ook wel weer, nietwaar?

Had je vroeger iets moois, kunstenaars, voetballers, ingenieurs, bloemen, planten, kanaries. Je zette daar een prijs op, stelde een jury aan en die bepaalde wie de beste was. Nog niet zo lang geleden is daar kommunniekaatsie bijgekomen en moeten u en ik stemmen over wie de beste, de sterkste, de mooiste is. Lekker publiek draagvlak kréjéren, weet je wel. Partiesiepaatsie enzo. En sindsdien is alles wat mooi is, kwetsbaar en het bewonderen waard, verworden tot een Feestboekverkiezing.

Maar, laten we met z’n alleen nog één keer één zijn en stemmen op Graspop oet Bavvelt. De grootste cultuurmanifestatie, het grootste jongerenwerk in onze geliefde gemeente Ons Hogeland, de plek waar latere topartiesten hun eerste schreden op het podium voorbij het achterzaaltje hebben gezet. En dat allemaal met tientallen vrijwilligers, en nooit-es heibel, geklaagd of ander gedonderd in de tent. En dat bijna dertig jaar lang.

Stem gul, stem grif, dan zit Graspop in de lift. Nog steeds niet gestemd, doe het alsnog nu !!!

Tijl Uilenspieghel

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !