Provinciebestuur moet subsidies voor verduurzaming landbouw beter controleren

GRONINGEN – De provincie moet van tevoren duidelijker aangeven wat het met subsidies voor verduurzaming van de landbouw wil bereiken. Alleen dan valt vast te stellen of het geld goed is besteed. Dat stelt de Noordelijke Rekenkamer. Uit een kritisch rapport blijkt dat Provinciale Staten onvoldoende inzicht hebben in hoe projecten verlopen en wat de uitkomst is. Daardoor kunnen zij hun controlerende taak niet goed uitvoeren.

De kritiek richt zich erop dat concrete doelen en resultaten van subsidieprojecten niet voorhanden zijn. ontbreken. Dat geldt ook voor cijfers en gegevens die inzicht moeten geven in de voortgang zijn er niet. Volgend de Rekenkamer stellen Provinciale Staten zich passief op. Daardoor valt met geen mogelijkheid vast te stellen of Groningen met de vergroening van de landbouw op het goede spoor zit, aldus de Noordelijke Rekenkamer woensdag in het overleg met Provinciale Staten.

De Noordelijke Rekenkamer wees erop dat de Staten duidelijker moeten aangeven wat ze van duurzaam landbouwbeleid verwachten. Maar ook wat de verwachte effecten zijn op natuur en milieu. Stel heldere doelen, zodat je kan controleren of het beleid werkt. En vraag tussen de bedrijven door ook hoe een project loopt,aldus de Rekenkamer. Dat is bij het verstrekken van 19 miljoen euro subsidie tussen 2012 en 2018 voor de omschakeling van agrarische bedrijven naar biologische landbouw niet gebeurd. De Rekenkamer stelt niet dat het allemaal weggegooid geld is. Het kan zijn dat een project geweldig is, maar het kan ook weggegooid geld zijn. We weten het gewoon niet, aldus de controleurs.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !