Suikergehalte noordelijke bieten valt tegen

HET HOGELAND – Het suikergehalte van de gerooide bieten blijft met name in het Noorden tegenvallen. In de inmiddels vierde campagneweek was het gemiddelde suikergehalte 15,9 procent. Cosun Beet Company verwacht op basis van de weersverwachtingen wel enige stijging de komende weken.

Met name in de noordelijke gebieden vallen de gehaltes tegen. Ze zijn daar ruim een procent lager (vanaf 15,2) dan in de gebieden die goed scoren, zoals Utrecht en Zeeland (tot 16,9). Overigens vallen de suikergehaltes ook in de ons omringende landen tegen. De typische groeiomstandigheden dit jaar zullen daar debet aan zijn, denkt Cosun Beet Company, de suikergigant in Nederland.

De lagere gehaltes beteken ook een lagere suikerproductie. Analisten stellen hun prognoses ook fors naar beneden bij en voorspellen een flink lagere productie dan consumptie. Dat betekent een afname van de voorraden in Europa.

De bietencampagne verloopt verder volgens planning, aldus de suikerproducent. Telers die ingepland staan om te leveren, rooiden ook. We konden daardoor ook vrijwel overal volgens de planning de bieten afnemen, zo laat Cosun weten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !