Mooiste zomerfoto’s Lauwersmeer bekend

LAUWERSMEER –  Sjoukje Hofstede en Nanno Kranenborg hebben de mooiste zomerfoto’s van Nationaal Park Lauwersmeer gemaakt, zo laat IVN Natuureducatie – de organisator van de fotowedstrijd – weten. Deze zomer werd de wedstrijd georganiseerd en op de sluitingsdatum (1 oktober) waren ruim honderd foto’s ingestuurd.

Omdat er zoveel mooie inzendingen waren heeft de organisatie ervoor gekozen om niet één maar twee winnaars te kiezen; een in de categorie ‘landschap’ en een in de categorie ‘flora en fauna’. Deze winnaars krijgen een cadeaubon van 50 euro die ze vrij kunnen besteden in de winkel van Activiteitencentrum Lauwersnest.

Vogelrijkdom Lauwersmeer

Sjoukje Hofstede maakte een bijzondere natuurfoto, die de vogelrijkdom van het Lauwersmeergebied toont. De regenboog maakt deze foto extra bijzonder. Zonder de regenboog was de foto veel saaier geweest. De combinatie met de zwerm grutto’s maakt de foto compleet en beeldvullend. Mooi standpunt; de horizon iets uit het midden geeft de regenboog meer ruimte. De voorgrond zorgt enigszins voor diepte door de twee rietpollen in het water. Mooi is de beweging in de foto, doordat de opvliegende vogels onscherp zijn tegenover de scherpe vogels in het water. En als sluitstuk de vliegende vogels precies voor de regenboog.

Het wilde natuurlijke landschap

De prachtige sfeervolle foto van Nanno Kranenborg laat meerdere elementen van het Lauwersmeergebied zien. De stenen op de voorgrond verwijzen naar menselijk ingrijpen en de rietkraag met bomen naar de wilde natuur. De schitterende wolkenpartij accentueert het wilde, natuurlijke landschap, prachtig gespiegeld in het water. Het bovenste deel van de foto zorgt voor symmetrie door de spiegeling aangevuld met de stenenpartij op de voorgrond die echt iets extra’s aan de foto meegeeft. De foto krijgt diepte door goed gebruik van de stenen op de voorgrond met de naar achter weglopende goudgele lijnen van de rietkraag. Het kleurgebruik is prachtig. Het ochtend- of avondlicht op de rietkraag en stenen geeft een prachtige warme sfeer aan de foto die verder uit veelal koele tonen bestaat.

Foto: Nanno Kranenborg

Sfeerbeeld Lauwersmeer

Alle overige inzendingen zijn te bekijken op www.np-lauwersmeer.nl/fotowedstrijd. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen, het geeft een mooi sfeerbeeld van dit prachtige gebied. Wie weet komt er nog een vervolg op deze wedstrijd, hou hiervoor de social media kanalen van Nationaal Park Lauwersmeer in de gaten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !