Wet voor digitale raadsvergadering tijdelijk verlengd

DEN HAAG – De tijdelijke wet die digitale raadsvergaderingen mogelijk maakt, wordt opnieuw verlengd, tot 1 maart 2021. Raadsleden, burgemeesters en gemeenten hadden minister Ollongren van Binnenlandse Zaken hier nadrukkelijk om gevraagd.

De tijdelijke wet ging op 9 april dit jaar in, om een wettelijke basis te leggen onder de raadsvergaderingen die door het coronavirus niet fysiek konden plaatsvinden. De tijdelijke wet gold aanvankelijk tot 1 september 2020 en is daarna verlengd tot 1 november 2020. In oktober werd de looptijd verlengd tot 1 januari.

En nu komen daar weer twee maanden bij. “De ontwikkelingen ten aanzien van het coronavirus maken dat er voldoende aanleiding is om de wet thans opnieuw te verlengen,” zegt de minister in de toelichting. “Met de huidige besmettingscijfers is voldaan aan de voorwaarden voor verlenging van de tijdelijke wet, namelijk dat de gezondheidssituatie daarom vraagt.”

De VNG, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging en de Vereniging van Griffiers deden de minister een dringend verzoek voor verlenging. Het zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn. Verwacht wordt dat de behoefte aan digitaal vergaderen blijft bestaan tot er een structurele oplossing voor het coronavirus is gevonden./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !