Fout uitbetaalde vergoedingen aan inwoners van het bevingsgebied worden niet teruggevorderd

DEN HAAG – De 88 huiseigenaren die onterecht een vergoeding voor de waardedaling van hun huis in het aardbevingsgebied hebben gekregen, hoeven deze niet terug te betalen. Het gaat om een totaalbedrag van 2 miljoen euro. Dat heeft minister Eric Wiebes dinsdag bekend gemaakt tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij beantwoordde vragen van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP). 

Maandag werd bekend dat door een fout 88 woningeigenaren in het bevingsgebied een vergoeding voor de waardedaling van hun woning hebben gekregen, terwijl dit niet had gemoeten. Het gaat om huiseigenaren wier huis gesloopt en nieuw gebouwd wordt in het kader van de versterkingsoperatie. Het IMG gaat ervanuit dat nieuw gebouwde woning meer waard is dan de oorspronkelijke woning. Volgens de op dit moment geldende regels hebben zij geen recht op de waardedalingsvergoeding, omdat ze een nieuw huis krijgen. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen liet maandag weten van plan te zijn de teveel betaalde vergoedingen terug te vorderen. Tweede Kamerleden en maatschappelijke organisaties trokken daarover aan de bel. Henk Nijboer (PvdA) noemde het een bende. Susan Top van het Groninger Gasberaad vond dat degene die de fout maakt op de blaren moet zitten.

 

Dit betekent overigens niet dat andere Groningers met een woning in een sloop-nieuwbouwtraject nu ook aanspraak kunnen maken op de waardedalingsregeling. “Het geldt echt voor de mensen die per ongeluk op de verkeerde lijst terecht zijn gekomen”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Dus alleen voor deze 88.” Daar moet volgens Beckerman verandering in komen. Ook de mensen in een sloop-nieuwbouwtraject moeten gebruik kunnen maken van de regeling. “Dit is een opluchting voor een groep. Een terechte toezegging”, zei ze tijdens het vragenuur. “Maar alle Groningers verdienen een rechtvaardige vergoeding. Zo ontstaat nieuwe ongelijkheid en nieuwe scheuren tussen mensen.”

Ook vindt ze, net als veel andere Kamerleden, dat er een betere vergoeding moet komen voor mensen die in het verleden te weinig hebben gekregen van de NAM. Er zijn signalen dat er verschil zit tussen de waardedalingsregeling van de NAM en die van IMG.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !