Eigenaar van online gokbedrijven in Usquert vecht boetes kansspelautoriteit aan

USQUERT/DEN HAAG – De Kansspelautoriteit (KSA) wil een reeks boetes verhalen op een aantal internet-gokbedrijven waarbij Willie Ammeraal uit Usquert betrokken was. In totaal gaat het om een boetebedrag van 370.000 euro.

De raadsvrouw van de KSA benadrukte tijdens de rechtszaak bij de Raad van State dat de bestuursrechtelijke boetes geheel losstaan van het staken van strafvervolging door het Openbaar Ministerie. “Als KSA hebben we niets met de strafrechtelijke procedure te maken. Wij hebben bestuursrechtelijke boetes opgelegd, omdat de bedrijven zonder vergunning op websites kansspelen in Nederland aanboden. En dat is een overtreding van de kansspelwet”, aldus de KSA-zegsvrouw.

De raadsvrouwen van gok- en websitebedrijven Simbat en Spinity en van Ammeraal zelf vinden dat na het OM ook de KSA moet ophouden met de ’vervolging’ van de bedrijven en Ammeraal zelf. Overigens keurde de Groningse bestuursrechter eerder de boetes voor Simbat en Spinity goed, maar ging de boete van Ammeraal van tafel.

KSA én gokbedrijven in hoger beroep

De rechter meende dat de KSA onvoldoende had aangetoond dat Ammeraal op de hoogte was van de overtredingen van de kansspelwet door webgokbedrijf Simbat en dat hij bovendien niet de mogelijkheid had daar iets tegen te doen. De KSA is het daar volstrekt mee oneens en ging om die reden bij de Raad van State in hoger beroep.

De gokbedrijven en Ammeraal gingen ook in hoger beroep tegen de overige boetes. Zij vinden dat de KSA in strijd met de wet privacygevoelige gegevens aan de FIOD heeft doorgesluisd. De FIOD pakte vervolgens de gokbedrijven en Ammeraal aan voor vermeend illegaal gokken en witwaspraktijken. Nu de witwaszaak is geseponeerd, kan het volgens Simbat, Spinity en Ammeraal niet anders dan dat de KSA haar boetes subiet intrekt.

Volgens de KSA staat als een paal boven water dat de bedrijven en Ammeraal boetes moeten betalen, omdat zij nu eenmaal zonder vergunningen gokspelen op het internet hebben aangeboden. Bovendien zouden de bedrijven en Ammeraal niet onder het zogenoemde prioriteringsbeleid (een soort gedoogbeleid) vallen.

De Raad van State heeft een flinke kluif aan de juridisch complexe zaak, zo bleek tijdens de zitting in Den Haag. De Raad doet binnen enkele weken uitspraak over de boetes.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !