Irritatie over gesloten Berlage gemeentehuis in Usquert

USQUERT – Het architectonisch paradepaardje van het Hogeland, Het Berlage gemeentehuis in Usquert, blijft een steen in de maag. Het is al jaren dicht. Dit tot irritatie van Hendrik Kaput, die de hulp van de gemeente inroept.

“Het oude Berlage gemeentehuis in Usquert staat al jaren op slot vanwege asbest. De eigenaar Hendrick de Keyserstichting is nadat de asbest is verwijdert al die jaren niet van plan de schade die daardoor is ontstaan te repareren,” zo zegt hij over de Amsterdamse eigenaar van het monumentale pand. “Het gebouw is met een hoop geld toe aan deze stichting verkocht. Mij lijkt het zo langzamerhand een schandalige zaak dat de reparatie niet plaats vindt en dat het gebouw met zijn unieke interieur gesloten blijft. In het kader van mijn verhalen over de historie van de landbouw in Noord-Nederland stuurde ik al jaren mensen naar Usquert om ook dit prachtige monument te aanschouwen. Te vergeefs. Al vijf jaar gebeurt er nauwelijks iets. Het pand blijft gesloten. Vraag? Wat kan en moet de gemeente daar aan doen?” Zo vraagt Kaput. En Attje Waal (VVD) wilde weten wat de gemeente met deze brief gaat doen.

Wethouder Eltjo Dijkhuis zei dat het om een oude geschiedenis gaat. “Met de Keyzerstichting is bij de verkoop de ereplicht gesteld dat het gebouw een publieke openstelling heeft. Er is een afspraak gemaakt met het bestuur van de stichting hierover maar die is door de corona situatie niet doorgegaan. Deze afspraak staat nog.”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !