Restauratiewerkzaamheden molen Aeolus van start gegaan

ADORP – Vanuit een tuinstoel keek Peter Pauw, voorzitter van de Molenstichting Winsum, hoe de kap van molen Aeolus donderdag door een kraan werd verwijderd. Een aantal nieuwsgierige dorpelingen keek met hem mee naar de start van de restauratiewerkzaamheden, die over twee jaar afgerond moeten zijn.

De uit 1851 stammende molen, die al bijna 20 jaar niet meer in werking is, verkeert in zeer slechte staat. De molenstichting kreeg de molen in september 2019 in bezit en zette direct in om de molen aan te pakken. Dankzij fondsen, giften, gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen heeft de stichting in het afgelopen jaar het benodigde geld bij elkaar verzameld voor de herstelwerkzaamheden. Zo zal de fundering van de scheefstaande molen worden versterkt, wordt de romp gedeeltelijk vervangen en zullen de kap en staartwerk worden hersteld. Verder zal het wiekenkruis worden vervangen. Voor het in ere herstellen van de molen, waarvoor het Adorper bedrijf ADH in handen is genomen, is € 600.000,- uitgetrokken.

Foto’s: Auwert Postmus

“Door de corona was het niet mogelijk om er met de Adorpers een feestje van te maken, maar ondanks dat was het toch een feestelijke dag”, zegt Pauw.

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !