ACHTERGROND: Een poging tot overzicht van de Baudet-soap

Wat is er toch aan de hand bij Forum voor Democratie (FvD)? Het nieuws volgt elkaar razendsnel op, er is de afgelopen dagen meer gebeurt bij FvD dan in een gemiddeld seizoen Goede Tijden Slechte Tijden. Met de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart in het voortuitzicht, lopen de spanningen bij Forum voor Democratie hoog op. Een poging tot overzicht van redacteur Julian Uil

De in 2016 opgerichte politieke partij Forum voor Democratie is een rechts-conservatieve partij die zich vooral uitspreekt over thema’s zoals; immigratie, de EU, klimaatverandering en de energietransitie. De partij kende een razendsnelle opkomst. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 behaalde FvD 2 zetels, zo’n 185.000 stemmen. Met deze uitslag kwamen Thierry Baudet en Theo Hiddema voor FvD in de Tweede Kamer. In 2019 brak FvD uiteindelijk helemaal door, tijdens de Provinciale statenverkiezingen werd FvD zelfs de grootste partij van Nederland. In de provincie Groningen werd FvD de derde partij. In de peilingen had FvD in april 2019 zo’n 28 zetels in de Tweede Kamer, eind november 2020 was echter alles anders.

Van de 28 zetels die de partij virtueel had, zijn er nog maar 5 over. De rol die FvD, en met name Thierry Baudet, inneemt tijdens de aanpak van de coronacrisis wordt hem niet in dank afgenomen. Hij laat zich in met virusontkenners zoals Lange Frans en wil dat het kabinet veel van de maatregelen ten aanzien van het coronavirus van tafelt haalt. Het ging dus al lange tijd niet goed in de peilingen, sinds kort zijn daar ernstige interne problemen bijgekomen.

21 november Het Amsterdamse dagblad Het Parool meldde: ‘Nazifoto’s geen bezwaar bij de jongeren van Forum voor Democratie’. In dit artikel komt naar voren dat de voorzitter van de FvD-jongerenafdeling (JFvD) Freek Jansen leden met homofobe en racistische denkbeelden liet blijven, terwijl hij klokkenluiders royeerde. In het artikel worden tal van voorbeelden genoemd waarbij (hooggeplaatste)jeugdleden zich in groepsapps zeer ernstig uitlaten. Een 23-jarige student politieke communicatie die in een appgroep beweerde dat ‘Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen’. Dit lid werd niet geroyeerd, maar zelfs benoemd tot coördinator van de JFvD in Zuid-Holland.

23 November Maandagavond laat Baudet via een filmpje weten dat hij afziet van het lijsttrekkerschap van FvD. “Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Ik blijf in de Kamer’’, zegt Baudet, die wel betrokken wil blijven bij Forum, eventueel als lijstduwer. Voor velen kwam dit bericht zeer onverwacht. De onrust is ontstaan in de jongerentak, maar Freek Jansen, de voorzitter van de JFvD, blijft vooralsnog op zijn plaats zitten. Hij staat zelfs op de kieslijst van de FvD voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

24 november Mr. Theo Hiddema stapt per direct uit de FvD-fractie van de Tweede Kamer en prof. Paul Cliteur stapt op uit de Eerste Kamer. Op dezelfde dag kwam Annabel Nanninga, Eerste kamerlid en fractievoorzitter van de FvD in Amsterdam met een statement in ThePostOnline, waarin zij het volgende schreef: ‘’Een weekend waarin de partijleider liever de hele partij in de open haard flikkert, dan gewoon stante pede overgaat tot het uitroken, ontslaan en royeren van foute elementen.’’ Ze vervolgt: ‘’ Ik blijf wel bij mijn eis dat Thierry Baudet uit het bestuur moet, niet op een kieslijst komt en dat wij extremistische elementen zonder omhaal uit de partij gooien, en niet na drie dagen palaveren ‘administratief op afstand zetten’ of ander slap gedoe.’’ Hiermee zet Nanninga de discussie op scherp. Er moeten zware keuzes worden gemaakt binnen Forum voor Democratie.

25 november Baudet komt met een statement waarin hij aangeeft dat zijn keuze om op te stappen als lijsttrekker en partijleider alleen maar voor meer onrust heeft gezorgd. Hierom wil hij lijsttrekkersverkiezingen uitschrijven waarin de leden van FvD mogen kiezen wie zij als hun lijsttrekker willen. Het bestuur van FvD is zeer verrast door deze aankondiging en geeft aan dat niet Baudet, maar het bestuur lijsttrekkersverkiezingen kan uitschrijven. Het bestuur dreigt nu om Baudet te royeren uit de partij.

Onderaan de streep ligt nu zo’n beetje iedereen in de partij met elkaar overhoop, lopen de kiezers weg en is deze soap nog lang niet afgelopen. Wat er de komende dagen zal gaan gebeuren is lastig te voorspellen. Indien Baudet toch formeel bij de partij betrokken blijft, zal Annabel Nanninga zoals het nu lijkt opstappen. Hoever zullen Baudet en FvD gaan en wat zal er overblijven van Forum voor Democratie? De tijd zal het leren.

Julian Uil

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !