Universiteit Groningen scoort weer met kwaliteit opleidingen

GRONINGN – Zeven bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgen in de Keuzegids Universiteiten 2021 het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs behoren. Twee studies staan net als vorig jaar in de top vijf van best beoordeelde universitaire bacheloropleidingen, namelijk Archeologie en Minorities & Multilingualism. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2021’ staat de RUG dit jaar op een gedeelde vierde plaats (van zes). 

De Keuzegids Universiteiten 2021 kent het label Topopleiding toe aan bacheloropleidingen die in de beoordeling een totaalscore van 75 punten (van de 100) of meer halen. Van de 63 opleidingen die landelijk dit label krijgen, zijn er zeven van de RUG; dit is gelijk aan 2020. De beste bacheloropleiding van de RUG is Archeologie met 93 punten.

De zes andere bacheloropleidingen die volgens deze normen tot de top van Nederland behoren, zijn: Minorities & Multilingualism (met 91 punten), English Language and Culture (86), Global Responsibility and Leadership (86), Theologie (79), Religiewetenschappen (79), en Filosofie van een Bepaald wetenschapsgebied (75). Opvallend is dat ze net als vorig jaar bijna allemaal onder de ‘humanities’ ofwel geesteswetenschappen te scharen zijn.

Een studie kan ook de beste in zijn categorie van soortgelijke opleidingen zijn zonder het label topopleiding te krijgen. Nog eens vijf RUG-bacheloropleidingen zijn de beste in hun categorie: Bewegingswetenschappen, Informatiekunde, Astronomy, Media Studies, en Farmacie.

In totaal zijn 49 RUG-bacheloropleidingen beoordeeld; daarmee heeft de RUG samen met Leiden en UvA het hoogste aantal opleidingen van alle 14 Nederlandse universiteiten in de afgelopen donderdag verschenen gids.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !