LTO Noord tegen geitenstop in gemeente Het Hogeland

HET HOGELAND – LTO Noord is faliekant tegen het voornemen van de gemeente Het Hogeland die, net als gemeente Westerwolde, een stop op geitenhouderijen wil vastleggen in het bestemmingsplan. LTO Noord roept op hiervan af te zien.

“Gemeenten hebben koudwatervrees, ze vrezen dat meer geiten overlast bezorgen en handelen daarom uit voorzorg en niet op basis van onderzoeksresultaten”, stelt regiobestuurder Lammert Westerhuis in een persbericht.

LTO Noord dient wegens onrechtmatigheid een zienswijze in bij de beide gemeenteraden. De gemeenten baseren de geitenstop op een landelijk onderzoek dat stelt dat omwonenden van geitenhouderijen mogelijk meer risico lopen op longontsteking.

Volgens LTO Noord wordt te veel naar provincies met veel meer intensieve veehouderijen gekeken. Terwijl de bevindingen niet kunnen worden doorgetrokken naar de gemeenten in Groningen.

Westerhuis: “In beide gemeenten zijn maar drie bestaande geitenhouderijen. Er wordt volledig voorbijgaan aan de individuele belangen van deze geitenhouders en die worden nu hard getroffen.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.