Koninklijke onderscheiding voor Erik Wong

HORNHUIZEN – Erik Wong (56) uit Hornhuizen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontvangt de onderscheiding zaterdagmiddag uit handen van burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland.

Bolding, met gevoel voor details, had echter de dochter van de laureaat ingeschakeld in de ceremonie. Vandaar dat dochter Tone haar vader de koninklijke orde op spelde in het etablissement Wongema in Hornhuizen.

Wong legde de basis voor ‘Wongema’ in zijn woonplaats Hornhuizen. ‘Wongema’ is een centrum waar kunst, cultuur en horeca samenkomen. Erik Wong startte het centrum ruim tien jaar geleden. Het is gevestigd in een voormalig dorpscafé dat op de nominatie stond gesloopt te worden. Naast eten en drinken biedt ‘Wongema’ onderdak aan groepen studenten van onder meer de Rietveld Academie in Amsterdam en de Design Academy in Eindhoven. Het centrum geldt als een broedplaats voor creatief talent en geniet bekendheid in heel Nederland, zo stelde de burgemeester.

Erik Wong is verder drijvende kracht achter dorpsfeesten die bezoekers trekken uit het hele land. Wong, die geboren is in Bussum, is zelfstandig grafisch ontwerper en docent aan de Rietveld Academie. Hij legt zijn werk voor ‘Wongema’ binnenkort neer.

Burgemeester Henk Jan Bolding over de nieuwbakken Ridder: “Dankzij hem, dankzij zijn visionaire blik, zijn doorzettingsvermogen en volhardendheid en zijn tomeloos geloof in het potentieel van de streek waarmee hij in korte tijd vergroeide, werd Wongema tot wat het nu is: een icoon, een magneet. Daarmee droeg hij niet alleen bij aan de leefbaarheid van het bescheiden Hornhuizen. Daarmee zorgde hij ook voor een impuls voor een gebied dat ‘krimp’ als een loden last draagt. Hij liet zien dat er overal waar je maar kijkt kansen liggen. En dat ‘kan niet’ niet bestaat. Van verlopen dorpskroeg tot bruisend cultureel centrum: Erik Wong flikte het.”/Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !