Nieuw ontwerp Werelderfgoedcentrum gaat meer op in omgeving haven Lauwersoog

LAUWERSOOG – Het nieuwe ontwerp voor het Werelderfgoedcentrum in de haven van Lauwersoog gaat meer op in de omgeving. Het opvallende reflecterende glas van het eerste ontwerp heeft plaats gemaakt voor een meer natuurlijk aanblik met heel veel hout.

Het nieuwe ontwerp voor het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is donderdag online gepresenteerd door het Deens architectenkoppel Dorte Mandrup en Kasper Pilemand. Het gebouw van drie verdiepingen wordt duidelijk veel minder hoog.

Opvallend is de entree op de eerste verdieping, die met een trap en rolstoelbanen te bereiken is. Het gebouw krijgt centraal drie liften en is geheel voor rolstoelers toegankelijk.

Eén van de liften is speciaal voor de maximaal vijftig zeehonden die kunnen worden gehuisvest. De zeehonden komen namelijk in een bassin op de tweede verdieping. Ze zijn daar door glas te bekijken en ook via het dak is er zicht in de bassins. De tweede verdieping en het dak zijn slechts toegankelijk na het kopen van een kaartje voor de wisselende tentoonstellingen.

Zicht vanaf de dijk en vanuit de haven

De rest van het gebouw is vrij voor het publiek toegankelijk. Op de eerste verdieping komen onder ander een café met buitenterras en een restaurant met zicht op zee, à la het Eemshotel in Delfzijl. Dat is ook buiten de normale openingstijden toegankelijk.

“Woonkamer van de Wadden”

Het gebouw moet een beetje ‘de woonkamer van de Wadden’ worden, vindt hoofd publiekszaken Sander van Dijk van het Zeehondencentrum Pieterburen. „Het is onze droom om een gebouw voor de hele waddengemeenschap neer te zetten, in de omgeving van het werelderfgoed. Het gaat toch om het in de wereld grootste aaneengesloten getijdengebied dat niet voor niets Unesco Werelderfgoed is.”

Een belangrijk deel van het gebouw krijgt het karakter van een veldstation, waarin onderzoekers tot op microbiologisch niveau studie verrichten. Dat doen ze niet achter gesloten deren, maar achter glazen panelen. Bezoekers kunnen gewoon vragen waarmee ze bezig zijn en krijgen aan de andere kant van de wand de beschikking over dezelfde opstelling om als het ware gespiegeld zelf het onderzoek te verrichten. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor schoolklassen, één van de doelgroepen.

Het middenin de haven staande gebouw, dat overal een prachtig uitzicht biedt, krijgt vooral een educatieve bestemming, maar er komt ook ruimte voor culturele activiteiten. „Een holistische kijk op de relatie tussen mens en natuur,” gaat er zeker een rol spelen,” weet Van Dijk.

De tentoonstellingszaal en het dak met zeehondenbassins

In het hart van het gebouw komt een conferentie-/filmzaal. Veel potentiële andere gebruikers hebben belangstelling zich in het centrum te vestigen of het te gaan gebruiken. Er zijn onderhandelingen gaande met EHL (het havenkantoor), de KNRM, Waddenunit, de RUG, IVN, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de Stichting Promotie Waddenland.

Er is nog geen naam voor het gebouw bedacht. „Als alles meezit kan de eerste spade in het derde kwartaal van 2021 de grond in,” verwacht directeur Niek Kuizenga. Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee zou dan in het tweede kwartaal van 2023 de deuren kunnen openen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.