Gemeenteraad neemt besluit over fusie scholen in Baflo

BAFLO – Volgende week moet de gemeenteraad toestemming geven voor de scholenfusie in Baflo. De OBS Noorderwier en Christelijke Dalton school Ichthus die twee jaar geleden werden ondergebracht in de Marciaborg willen vanaf 1 augustus een samenwerkingsschool worden onder het bestuur van de christelijke onderwijskoepel VCPO-NG. De gemeenteraad moet instemmen met de opheffing en overdracht van Noorderwier  per 1 augustus die nu nog onder het bestuur van de onderwijskoepel Lauwers en Eems valt.

De gemeente is op basis van artikel 23, lid 4 van de Grondwet verantwoordelijk voor de aanwezigheid van voldoende openbaar onderwijs. Wat wordt verstaan onder voldoende is uitgewerkt in artikel 159,4.a van de Wet op het Primaire Onderwijs. Daarin staat dat een openbare basisschool niet mag worden opgeheven als er binnen 10 kilometer over de weg geen andere openbare basisschool of samenwerkingsschool aanwezig is. “In dit geval is er nog openbaar onderwijs binnen die 10 kilometer aanwezig in Eenrum en Warffum. De kinderen kunnen naar Eenrum of Warffum, waar nog zelfstandige openbare basisscholen gevestigd zijn,” zo zegt het college van b. en w. “De school zal een open toelatingsbeleid voeren en ouders behouden de keuzemogelijkheid uit godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs. Om het karakter van deze samenvoeging te onderhouden zal met ingang van augustus 2021 een identiteitscommissie worden ingesteld, bestaande uit ouders van beide richtingen,” aldus het college.

De OBS Noorderwier heeft 77 leerlingen en Christelijke Dalton school Ichthus heeft 61 leerlingen op 1 oktober 2020. Door de fusie ontstaat een school met ruim 130 leerlingen en is het toekomstperspectief positief, ondanks krimp in de regio, meent het College./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !