Gemeentebestuur heeft oog voor slachtoffers toeslagen-affaire

HET HOGELAND – Er zijn tot nu toe bij de het gemeentebestuur drie inwoners bekend die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Bij de Belastingdienst heeft men 19 Hogelandsters onderkend als slachtoffer, zo liet wethouder Kristel Rutgers weten.

Janny Klei van de PvdA-fractie bracht de kwestie ter sprake. ”Het gaat om mensen die in de volle breedte in de problemen zijn gekomen, huisvestingsschulden, zorgschulden en kinderen die er door getroffen zijn. Wat kunnen we als gemeente betekenen voor de slachtoffers?” vroeg ze. Ook bracht zij de kwestie ter sprake van de boetes voor bijstandtrekkers die geschenken in natura krijgen. “Wat is het beleid van de gemeente hierin?”

Wethouder Kristel Rutgers deelde mee dat twee toeslagslachtoffers met staatssecretaris Van Huffelen op het gemeentehuis. “Ik heb het sociaalwerk van Mensenwerk ingeschakeld om slachtoffers te begeleiden als dat nodig is. Op dit moment is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bezig met de Belastingdienst om oplossing voor dergelijke problemen uit te werken. Op dit moment zijn er cijfers over aantallen die dateren van oktober 2020. Daar wordt verder aan gewerkt. We houden de zaak nauwlettend in de gaten.”

Over de inkomsten voor mensen met een bijstandsuitkering zei wethouder Mariette de Visser dat Het Hogeland een vrijstelling van 450 euro per jaar hanteert. “We kijken naar wat het inhoud. Een geschenk van een liefdadigheidsinstelling tellen we niet mee. We beoordelen elke geval heel specifiek op zijn eigen waarde.”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !