Proef zelfstandig wonen voor jongeren

HET HOGELAND – Het college van B&W start in 2021 met een proef voor jongeren die hulp nodig hebben bij het leren zelfstandig te wonen. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar die niet langer thuis kunnen wonen of die in een instelling hebben gewoond. Mensenwerk Hogeland begeleidt de jongeren en woningstichtingen stellen zes huizen voor ze beschikbaar.

Op dit moment zijn er voor deze groep jongeren geen afspraken met zorgorganisaties gemaakt. De jongeren kunnen daardoor niet wonen op de manier die aansluit bij hun behoeften. Daarnaast is de woonhulp die ze nu krijgen veel te duur.

In andere gemeenten in Groningen worden ook dit soort proeven gehouden. Als de proeven succesvol zijn dan kunnen de Groninger gemeenten samen afspraken maken met zorgorganisaties en bezuinigen op de kosten van jeugdhulp en beschermd wonen. Ook krijgen deze jongeren dan betere hulp met zelfstandig wonen dan nu het geval is.

“Het mes moet aan twee kanten gaan snijden. Aan de ene kant moeten we bezuinigen op de jeugdzorg en aan de andere kant willen we jongeren optimale kansen bieden op zelfstandigheid. Deze proef kan in beide gaan voorzien”, zegt verantwoordelijk wethouder Kristel Rutgers.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !