In memoriam – Piet Kolstein

Met het overlijden op 20 januari van Piet Kolstein uit Middelstum verliest de wielersport in het Groningse een markante en tegelijk bescheiden persoonlijkheid. Jarenlang is hij actief geweest, met hart en ziel, binnen de Noordelijke Wielervereniging in tal van functie, vooral als trainer en coach. Later voornamelijk in het uitvoeren van klussen bij wielerevenementen. Piet was er, als chauffeur, als mekanieker, als verkeersbegeleider, of als wat er op dat moment nodig was.

Piet sloeg geen wedstrijd over. Maar vooral, het kijken naar de koers, het observeren, het doorzien van de kleine details, dat was een stille kracht van hem.

“Mag ik je eens wat vragen…..” Dat was de formulering waarmee Piet een gesprek met een renner of renster inleidde. En vervolgens ontrafelde hij met empathie wat er mis was. Niet goed op de fiets zitten, te weinig ontwikkeld uithoudingsvermogen, een veel te zwaar verzet trappen. Piet verstrekte geen wondermiddelen; hij was wars van modieuze, zogenaamde nieuwigheden. Met of zonder superieur materiaal, hoge sokken of juist lage sokken, voedingssuplementen of wat dan ook, hij bleef vasthouden aan de fundamentele visie dat wielrennen een sport is waar uithoudingsvermogen, snelheid en kracht met elkaar geïntegreerd zijn. En dat was in zijn visie alleen te bereiken door deugdelijk te trainen. En de rest behoorde je gewoon in orde te hebben.

Menig wielrenner uit het Groningse heeft hem in de loop der jaren in Middelstum opgezocht. Voor advies en ook training. Piet schroomde niet om z’n brommer, later de scooter te pakken en met een renner de weg op te gaan voor persoonlijke training, instructie, herstel van fouten en vooral: een renner helpen verder te komen. Piet kon hard zijn in zijn oordeel, als het nodig was en tegelijk had hij het vermogen om een renner als mens te zien. Hij wist dat veel en harde trainingsarbeid slechts voor enkelen de roem en de bekers en medailles zou brengen.

Het afgelopen jaar moest hij meerdere malen naar het ziekenhuis en ieder keer leek dat goed af te lopen. Tegen het eind van het jaar werd hij opgenomen in De Twaalf Hoven in Winsum, maar overleed, nog maar 61 jaar oud.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !