Groen Gasthuis Warffum geeft virtuele rondleiding aan gedeputeerde Van Dekken

GRONINGEN/WARFFUM – Gedeputeerde Tjeerd van Dekken kreeg donderdag 28 januari een virtuele rondleiding -van bestuursleden Marianne te Velde en Rommie Hoopman- door het Groen Gasthuis in Warffum. Het Groen Gasthuis is volledig ingericht en op maat gemaakt voor bewoners met dementie en geheugenproblemen.

De villa en de bijbehorende tuin zijn zo ingericht dat de bewoners het gevoel hebben dat het gehele huis en tuin van hen is. Het zorgteam en de vrijwilligers bieden momenteel zorg aan acht bewoners en dat wordt uitgebreid naar zestien. De renovatie van het Groen Gasthuis is mede mogelijk gemaakt door een provinciale subsidie van € 300.000.

Leefbaarheid en zorg

Het Groen Gasthuis is ontstaan uit een initiatief van een groep inwoners uit Warffum. Vrijwilligers uit het dorp en zorgverleners bieden dementerende dorpsgenoten die niet langer thuis kunnen wonen een huiselijke woonvorm op een prachtige locatie. Hiervoor is de voormalige ‘Villa Welgelegen’ uit 1880 gerenoveerd en geschikt gemaakt om er een kleinschalige accommodatie met brede zorgfunctie van te maken. Deze voorziening miste nog in Noord-Groningen. Hierdoor kwam het Groen Gasthuis in 2019 in aanmerking voor de toenmalige provinciale subsidie ‘Zorg’ van € 300.000. De verbouwwerkzaamheden zijn nu zover gevorderd dat men is gestart met het verzorgen van acht bewoners.

Zorgvoorziening van groot belang

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: “Door deze renovatie ontstaat een kleinschalige zorgvoorziening en huiselijke woonvorm in het dorp Warffum. Een mooie toevoeging voor de zorginfrastructuur in Noord-Groningen, die ook nog eens werkgelegenheid biedt aan zorgmedewerkers. De tuin van het gasthuis is voor iedereen toegankelijk, waarmee de leefbaarheid in Warffum een impuls heeft gekregen. De toegang tot zorg blijft dichtbij en gewaarborgd. Voor de provincie reden genoeg om dit project mede te financieren.”

Subsidierondes

In het huidige Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid van de provincie Groningen zijn voor 2021, 2022 en 2023 nog subsidies beschikbaar. Met de subsidieregeling ‘Zorg en Voorzieningen’ wil de provincie de voorzieningen en de zorg versterken, verbeteren en toekomstbestendig maken. Instellingen en organisaties die een goed idee hebben voor het samenvoegen van meerdere functies en voorzieningen in één gebouw en waar de functie ‘zorg’ onderdeel van uitmaakt, kunnen hier gebruik van maken. Ook plannen om de zorg te verbeteren en toekomstbestendig te maken komen in aanmerking.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !