In Memoriam – Adri Dees, oud-burgemeester Winsum

Adri Dees, oud-burgemeester van Winsum, is maandag overleden. Zijn grootste lichamelijke vijanden waren de ziekte van Parkinson en longkanker. Hij werd 78 jaar.

De in het Zeeuwse Wissenkerke geboren boerenzoon ronde in 1960 de middelbare school af (HBS-B) studeerde daarna aan de landbouwuniversiteit in Wageningen. Hij werkte vervolgens als stafmedewerker bij het verpakkingsconcern Thomassen & Drijver-Verblifa.

Daarnaast was Dees ook actief in de lokale politiek; zo werd hij op z’n 32-ste gemeenteraadslid in Bathmen en in 1983 werd hij daar wethouder. In 1985 werd hij benoemd tot burgemeester van Zuidhorn. Na de toenmalige samenvoegingsronde  van de gemeenten in de provincie kreeg Dees in 1990 de ambtsketen van Winsum overreikt. Hij zou burgemeester blijven tot zijn vervroegde pensionering in 2004.

Dees moest leiding geven aan het bestuur van een gemeente die ontstaan was uit Ezinge, Adorp, Baflo en Winsum en geconfronteerd werd met zware bezuinigingen waar in 1993 de coalitie op stuk liep. Hij wordt omschreven als een burgervader die enerzijds redelijk formeel was en tegelijk ook zeer meelevend was als de menselijke maat in het geding was. Na zijn pensioen in 2004 bleef hij met warme belangstelling de politiek in Winsum volgen. Hij was met regelmaat te vinden op de publieke tribune van de raadszaal.

In zijn vrije tijd na zijn pensioen bleef Dees actief in het cultureel domein. Zo was hij onder andere voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Winsum. De in verval geraakte sjoel werd onder zijn gedreven voorzitterschap opnieuw in gepaste luister hersteld.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !