………En daar staat Burdy voor de deur

Het is zaterdagavond zes uur. De zoemer van de intercom sneert door het appartement van Erik Merx in Stad. Zijn partner neemt op en roept: “D’r is iemand aan de deur die zegt dat-ie Burdy heet…… “ Even later staat de zanger binnen en zingt een stuk uit Mit mien ogen dicht, de A-kant van zijn nieuwe vinylsingle.

Bij ons thuis, in Warfhuizen, behoren we tot de fans van eerste uur van het Feestbeest uit Ulrum. Hij kwam aan huis met de SRV-wagen, de rijdende kleine supermarkt. Altijd vrolijk, geestig, nooit klagen, eigenlijk altijd alleen maar de zonnige kant van iets zoekend.

In februari 1992, moet het zijn geweest, kondigde hij aan dat hij als Burdy een plaatje had uitgebracht, met de titel Vissers van Zoutkamp en gelijk werden we fan van hem. Met een t-shirt met Burdy er op voor de oudste zoon Peter, toen vijf jaar, een maatje flink te groot maar wat maakte dat uit. Hij had een heel mooie stem, heldere tenor. Sterker nog, wat Burdy op de plaat zet, maakt hij live helemaal waar.

Erik, net geboren, groeide op in een Burdy Fan-Family. Fans zijn we, de grote stappen in zijn loopbaan volgend. En elk jaar stemden en stemmen we nog op Burdy als het gaat om die hitlijst van RTV Noord. En Peter kocht tussendoor een nieuw t-shirt dat van volrood inmiddels is verbleekt tot een onbestemde kleur. Er is nog een foto van hem, enkele jaren geleden diep in de wildernis in Brazilië, met een kapmes hakt hij zich in het struikgewas een doorgang. Met het t-shirt van Burdy aan. Omgekeerd, kwam ik Burdy tegen, dan had hij steevast de vraag: “Hoe gaat het met de jongens?” Goed, goed. Wonen in Stad.

In januari kondigde Burdy aan een jaar lang iedere maand een vinylsingle uit te brengen. Het is een manier om als artiest de corona-crisis door te komen en ook: een deel van de opbrengt is bestemd voor het ondersteunen van een van zijn collega’s die een dure operatie ondergaat. Dat is nou sympathiek. Een goed doel zonder managers, strategische managers en gasten die een management-fee declareren. En zo bestelden we Mit mien open dicht, voor Erik die onlangs een (digitale) platenspeler kreeg. Een geestigheidje.

Ondertussen had Burdy wat problemen gekregen. “De productie van de single liep vertraging op,” zo zegt hij desgevraagd. “Dan ontstaat de situatie dat mensen besteld en betaald hebben en er niet geleverd wordt. Dan kan niet.” Vandaar dat er een bezorgactie op touw werd gezet, vanaf Ter Apel, via Veendam naar Harkstede. Dan vanuit Opende richting Stad: “En zaterdagavond kwam ik bij Erik in Stad uit.”

En het toeval wil dat Peter net op dat moment bij zijn broer op bezoek was. Een soort reünie was het. En Burdy zong:

’t was ’n mooie dag
dauw ik hur doar zo zag
ze loip mie lonkend veurbie
terwiel ze loachtte noar mie
dat had ik nooit verwacht (….)”

En zo kwam gisteravond één minuut over zes een app van Erik: “Raad eens wie er voor de deur staat?”

Er verschijnt dus iedere maand een nieuwe vinyl single tot februari 2022. Dan hoopt Burdy zijn 30 jarig artiesten-jubileum te vieren met een mooi feessie!

Alle singles zijn te bestellen www.burdy.eu/shop of bij mooifeessie.nl en als het niet goed komt, bezorgt die Burdy ze gewoon bij u thuis.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.