Corona: de vaccins tot dusver

Volgens de WHO waren half november wereldwijd 211 vaccins in diverse fasen van onderzoek, waarvan 48 in een klinische fase en 11 al in de laatste fase 3.

Onderstaand een overzicht van de vaccins die inmiddels in Nederland worden toegepast of eraan staan te komen.

PFEIZER/BIONTECH

Dit vaccin, een Amerikaanse-Duitse samenwerking, werd op 21 december als eerste goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Sinds 6 januari wordt hiermee in ons land gevaccineerd. De vaccinatie bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van 3 weken. Zeven dagen na de tweede prik is de bescherming tegen COVID-19 maximaal. Het vaccin moet worden bewaard bij -75 graden Celcius. De bescherming is 95%. Aantal vaccinaties voor Nederland 3,9 miljoen.

MODERNA

Dit vaccin van Amerikaanse makelij werd op 6 januari goedgekeurd door het EMA. Ook dit vaccin vraagt twee prikken, de tweede 28 dagen na de eerste. Vanaf 14 dagen na de tweede prik is de bescherming tegen COVID-19 maximaal. Vanaf 11 januari is gestart met dit vaccin. De bescherming is 94,1%.

Aantal vaccinaties voor Nederland: 1,6 miljoen. Er is vertraging in de productie en levering aan Nederland en andere EU-landen.

ASTRAZENECA/OXFORD

Het derde vaccin dat ter vergunning bij het EMA wordt aangeboden, is het vaccin van AstraZeneca in samenwerking met Oxford University. Het vaccin is inmiddels als in gebruik in het VK, dat niet meer onder het EMA valt. De bescherming is 70%. Aantal vaccinaties voor Nederland: 5,8 miljoen.

SANOFI/GLAXOSMITHKLINE

Dit vaccin, ontwikkeld door de Franse farmaceut Sanofi met het Britse GSK, bevindt zich nog in tweede onderzoeksfase nadat in december bleek dat het bij 50-plussers minder goed werkte dan verwacht. In de loop van het tweede kwartaal hoopt Sanofi met de derde en laatste fase van het onderzoek te starten. Goedkeuring zou dan op zijn vroegst in het vierde kwartaal plaatsvinden. Aantal vaccinaties voor Nederland: 5,8 miljoen.

JANSSEN

Het vaccin van de Leidse farmaceut Janssen Vaccines bevindt zich in de derde en laatste onderzoeksfase. Er loopt een studie met tienduizenden proefpersonen wereldwijd., waarvan de resultaten eind januari worden verwacht. Over de vergunningaanvraag bij het EMA is nog niets bekend. Aantal vaccinaties voor Nederland: 7,8 miljoen.

CUREVAC

Het vaccin CureVac van Duitse origine wordt mogelijk in april van dit jaar goedgekeurd door het EMA. Bij de derde fase klinische proeven zijn meer dan 35.000 deelnemers betrokken. Aantal vaccinaties voor Nederland: 4,4 miljoen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !