Een oude traditie herleeft! Terug van weggeweest: Plankpoppetjes

WINSUM – St. Samen Voor Elkaar heeft een nieuwe werkgroep: “Jig Dolls & Limberjacks” een Engelse naam, omdat deze vorm van volkstraditie vrijwel alleen nog in Engelstalige landen leeft. Maar ook in Nederland waren deze Plankpoppetjes een bekend verschijnsel op kermissen en festivals, tot ze een stille dood is gestorven.

De traditie van Plankpoppetjes (in Frankrijk bekend als Petit Bonhomme Gigueur of Marionnettes à la planchette, een term die ook in Nederland wel gebruikt werd) is een oude. Er wordt gedacht dat Plankpoppetjes in Italie zijn ontstaan en eeuwenlang in allerlei vormen door heel Europa welkome gasten waren als er iets te vieren was, of simpelweg als avondvermaak.

Misschien, als je van folkmuziek houdt, ken je het liedje “Whisky on a Sunday”. Dat liedje vertelt het verhaal van de Jamaicaanse zanger/entertainer Seth Davy, die in Liverpool voorbijgangers vermaakte met zijn liedjes en zijn dansende plankpoppetjes. Onder andere The Dubliners hebben dit nummer gezongen en opgenomen.

De stichting heeft begin vorig jaar uit de nalatenschap van een van de bekendste makers van Plankpoppetjes, Goff Evans, zijn hele overgebleven verzameling materialen, ontwerpen, mallen en instructies gekregen, waarmee we aan de slag zijn gegaan.

Over het afgelopen jaar hebben enkele vrijwilligers van de stichting geleerd hoe je Plankpoppetjes maakt, en hoe je ze laat dansen, met als doel ze – wanneer het leven eenmaal weer terug is naar een soort normaal- ermee op festivals, evenementen, sessies, muziekavonden en andere gelegenheden opnieuw te introduceren in de tradities van Nederland.

Samen met onze vrijwilligers zullen we wanneer het weer mogelijk is workshops geven, zowel over hoe je Plankpoppetjes laat dansen, als hoe je Plankpoppetjes kunt maken. We zullen ze gaan laten zien bij sessies, concerten, festivals en andere evenmenten.

Terwijl we ons aan het voorbereiden zijn op de ontwikkelingen in uitgaansland, en bezig zijn met Plankpoppetjes te maken, hebben we ons alvast een online thuis gegeven, zowel op Instagram, als op Facebook en het wereldwijde web.

Je vindt daar voorbeelden, foto’s, instructies, en zelfs een online winkel waar je nieuwe of vintage Planpoppetjes en hun accessoires kunt kopen.

Dus tot je ze in levende lijve kunt zien dansen, komt dat zien op: https://www.facebook.com/JigdollsLimberjacks en https://www.instagram.com/jigdolls_limberjacks/ op onze website

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !