Gemeente geeft duidelijkheid over kap linde Warringa-locatie

WINSUM – Op social media lieten mensen weten ontstemd te zijn omdat er een boom was omgezaagd bij de Warringa-locatie in Winsum. Navraag bij de gemeente leverde een duidelijke uitleg van de persvoorlichter op.

Onderzoek door een externe deskundige wees uit dat één van de bomen, een linde, door schimmel (‘witrot’) is aangetast. De stam van de boom is dusdanig aangetast dat de linde een gevaar kan gaan vormen. Bij harde wind zou hij kunnen omwaaien. Voor de noodzakelijke kap is een vergunning aangevraagd. Die is op 30 december vorig jaar gepubliceerd. Voor de gekapte linde komt een andere boom terug.

In verband met de bouw moest de plataan worden gesnoeid. Daarbij zijn ook maatregelen aan het riool getroffen. Hiermee wordt voorkomen dat de wortels van de plataan schade aan het riool aanrichten.

Voor twee andere bomen bij de Warringa-locatie zijn begin januari beschermende maatregelen getroffen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.